Петък,

Брюксел отвърна на Зукърбърг. Остава ли Европа без Фейсбук

От: Агенция Стандарт -
1001
Брюксел отвърна на Зукърбърг. Остава ли Европа без Фейсбук
A
A
A

Брюксел с първа реакция след заплахите на компанията „Мета“, че ще спре социалните мрежи „Фейсбук“ и „Инстграм“ на територията на Европа.

Марк Зукърбърг предупреди, че може да спре социалните мрежи за европейския пазар, а причината е строгият европейски регламент за защита на личните данни.

Проблемът е в международния трансфер на лични данни, който е все по-строг в ЕС, далеч не толкова ограничаващ в Съединените щати. Компанията „Мета“, към която принадлежат „Фейсбук“ и „Инстаграм“, желае да прехвърли към американски сървъри обработката на личните данни на европейските си потребители, истинско съкровище в индустрията.

Европа иска те да останат на нейна територия. „Фейсбук“ и „Инстаграм“ може и да спрат за Европа, твърдят от „Мета“, заради правилата на ЕК за прехвърляне на данни извън Съюза. Реална заплаха или натиск за бърз компромис?

„Това изявление е съвсем скорошно. За момента няма да коментираме. Но едно е сигурно: ЕС прави законодателство в съответствие с ценностите ни и с интересите на потребителите ни, като взима предвид икономическите фактори. Естествено, ЕС е независим, когато прави законодателството си“, коментира Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия, предава bTV.

Преди дни акциите на „Мета“ се сринаха на борсата. Неофициалните коментарите са, че точно сега компанията едва ли би си позволила да се раздели с европейските си клиенти.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички