Неделя,

Британската икономика с рекорден срив

От: Мартина Суботинова -
122
Британската икономика с рекорден срив
A
A
A

Британската икономика се срина през второто тримесечие с най-много лоши показатели сред големите икономики в света по време на пандемията.

Икономиката на Великобритания е официално в рецесия за първи път след финансовата криза през 2008 г., тъй като пандемията на коронавирус потопи страната в най-дълбокия спад.

Падането на брутния вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство с 20.4% през второто тримесечие е по-лошо от дори тежко засегнатите Франция и Испания. Той е удвоен от приблизително 10% спада на САЩ и Германия през периода.

Спадът с 20,4% беше малко по-добър от прогнозата на икономически експерти от 21,2%.

„Икономиката започна да отскача през юни, като магазините отново се отвориха, фабриките започнаха да увеличават производството и домашното строителство, продължава да се възстановява. Въпреки това, БВП през юни все още остава шестица под нивото си през февруари, преди вируса да дойде“, заяви заместник-националният статистически директор на ONS Джонатан Атхоус.

Дори когато Обединеното кралство се отвори, то все още има повече ограничения в сравнение с други напреднали икономики. Индексът за ефективно блокиране на Goldman Sachs за Обединеното кралство е два пъти по-висок от този за Франция, а също и над САЩ, Германия, Италия и Испания. Хората в Манчестър, Източен Ланкашир и части от Западен Йоркшир не могат да се срещат с различни домакинства на закрито.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички