Брайвик ще лежи 21 г. в затвора

Съдът в Осло призна масовият убиец за вменяем

Брайвик ще лежи 21 г. в затвора | StandartNews.com

Осло. Областният съд в Осло осъди норвежкия крайно-десен екстремист Андерш Брайвик на 21 г. лишаване от свобода с възможност за удължаване на присъдата за убийството на 77 души през миналата година на 77 души.

С това свое решение съдът призна Брайвик за вменяем. Присъдата слага край на продължилия десет седмици процес относно двойното нападение, което травматизира иначе спокойната страна и шокира целия свят.

Присъдата беше определена от петима анонимни съдии. В решението си съдът се позова на разногласията между психиатрите за вменяемостта на Брайвик. Според един от психиатричните екипи той е параноичен шизофреник, но втори го обяви за напълно здрав.

Преди присъдата проучване сред норвежкото общество показа, че хората биха я подкрепили. 62% от тях смятат, че масовият убиец не бива никога да бъде пускан на свобода. А 72% вярват , че той е напълно здрав психически, за да понесе пълна отговорност за действията си. 53% от населението на скандинавската държава пък мислят, че условията, в които пребиваваше Андерш Брайвик са прекалено удобни – той разполага с три малки стаи: една за спане, една за тренировки и една за работа и лаптоп, който обаче не е свързан към интернет.

Преди влизането си в съдебната зала Андерш Брайвик приветства присъстващите с поздрава на крайнодесните – изпъната в юмрук дясна ръка. За момента той не е направил коментари, освен един - "лекуването в психиатрия ще е по-лошо от смъртта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай