Брадли Манинг всъщност е Челси

Брадли Манинг всъщност е Челси | StandartNews.com

Форт Мийд. Осъденият на 35 години затвор Брадли Манинг всъщност е трансполов. Той цял живот се чувствал жена на име Челси. Това стана ясно от негово писмено изявление, ден след като военен съд на Съединените щати му даде 35-годишна присъда по обвинения за шпионаж. През 2010 г. Манинг предостави на сайта за разгласяване на секретна информация Уикилийкс 750 000 страници класифицирани документи и видеоматериали за стратегията и действията на американската армия в Ирак и Афганистан. 

В изявлението си Манинг оповестява плановете си да започне хормонална терапия, която да приведе тялото му в съответствие с вътрешната му полова идентичност. Подписано е от Челси Манинг и зявява желание да се обръщат към нея в женски род.

Борбата на Манинг с този вътрешен конфликт - да бъде жена, заключена в мъжко тяло, беше един от главните аргументи на защитата в делото. Адвокатите представиха пред съда снимка на войника с руса перука и червило, която Манинг е изпратил на психотерапевта си със заглавие "Моят проблем" като доказателство за това обстоятелство. 

Затворът, в който най-вероятно Манинг ще излежава присъдата си, заяви, че не предоставя хормонална терапия и операции за смяна на пола на осъдените като част от медицинските грижи. Защитниците на войника настояват президентът Обама да го помилва, тъй като той не е предател, а е разкрил военни престъпления и е привлякъл вниманието на света към ужасите на войната.

Състоянието на трансполовите хора като Манинг не е физическо или психично заболяване. То представлява несъответствие между половото самоопределяне на личността и физическия пол на тялото - мъж в женско тяло или жена в мъжко тяло като Манинг. Нарича се още трансджендър (от англ. transgender), защото няма връзка със сексуалната ориентация - привличането и способността човек да се влюбва в хора от същия или противоположния пол.

Все още не е установено какво причинява състоянието на трансполовите хора, но всички те споделят, че се чувстват така цял живот, т.е. не са "станали" трансполови в някакъв момент, а са се родили така. Тези, които преминават през хормонална терапия и операция за смяна на пола, след това споделят, че "най-накрая за първи път се чувстват нормални", могат да спрат да мислят за половата си идентичност, която ги е тормозила с години, и спокойно да изграждат живота си с "правилното" тяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай