Борислав Цеков: Светът завива към дясната и консервативна политика

Помощта за Украйна ще продължи, това е консенсусна политика на републиканци и демократи

Борислав Цеков: Светът завива към дясната и консервативна политика | StandartNews.com

 

  • Помощта за Украйна ще продължи, това е консенсусна политика на републиканци и демократи
  • Край на програмата "Байдън"
  • Климатичната паника и джендър идеологията през океана умират
  • Струва ми се, че се върви към съставяне на правителство
  • Демократите не са разгромени, междинният вот не е лакмус за президентския, казва шефът на "Центъра за модерна политика" д-р Борислав Цеков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

- Г-н Цеков, целият свят очакваше с трепет междинните избори в САЩ. Републиканците наистина постигнаха успех в Камарата. За Сената битката е по-оспорвана. Накъде водят резултатите?

- Да, наистина, успешни избори за Републиканската партия. Те ще получат мнозинството в долната Камара. И както прогнозираха всички основни агенции и анализатори отвъд океана, висящият въпрос до последния момент ще бъде кой ще има мнозинство в Сената. Към момента има паритет, но и двете партии имат шанс да получат мнозинство - по един сенатор преднина. Това ще зависи от изхода на изборите в Аризона и щата Джорджия. Като за Джорджия със сигурност се очертава да има втори тур, който ще се проведе на 6 декември.

Иначе за Сената и двете партии запазиха позициите си, като демократите успяха да обърнат щата Пенсилвания - там спечелиха сенатор на мястото на досегашния републикански сенатор. А пък републиканците са на път да компенсират това със спечелване на Невада, която досега беше синя. Иначе на щатско ниво се запазва доминацията на Републиканската партия. Мнозинството от САЩ и по-голямата част от населението там ще продължи да живее в щати, които са управлявани от Републиканската партия.

- Тези избори се очакваха с толкова голям интерес, не само защото са междинни, но и се смята, че това е оценката за управлението както на Джо Байдън, така и на демократите. С този резултат каква е тя?

- След като демократите губят позиции, губят мнозинство най-малкото в долната Камара, очевидно това показва негативна оценка за избирателите на политиката на Джо Байдън и на Демократическата партия. Дори социологическите проучвания, които бяха оповестени от ляво-либерални медии като CNN, показват едно много широко, дори достигащо до 70% от избирателите неодобрение в една или друга степен за политиката на Байдън. Така че категорично има разклащане на позициите на тази администрация.

Едно ново мнозинство в едната или в двете камари слага край на политическата програма на Джо Байдън и на демократите. Ще сложи край на всички ляво-либерални екстремизми, и на климатичната паника, и на джендър идеологията. И, разбира се, на това безогледно харчене, което е присъщо по принцип на Демократическата партия, и разрастването на държавната администрация.

- Как ще се отрази това на външната политика на Америка. Чухме Доналд Тръмп, че иска моментално да започне промяна на позицията на САЩ спрямо Украйна във войната с Русия в посока на прекратяване на финансирането и изпращането на оръжие. Така ли ще стане?

- Не. Това са по-скоро интерпретации, които се правят тук, в Европа, вземайки мнения на представители на Републиканската партия, които обаче са малцинство в самата партия. По същия начин има такова малцинство и в Демократическата партия, което критикува политиката на своята партия.

Това, което трябва да се знае, е, че и към момента онова, което САЩ предоставят и като политическа и икономическа подкрепа на Украйна е консенсусна политика и на двете партии. Няма очакване тази консенсусна линия да бъде разрушена. Разбира се, ще има нюанси. Те са свързани с това, че мнозинството в Републиканската партия настоява за много по-ясен контрол върху самата американска администрация и върху Белия дом, които са ангажирани с предоставянето на тази помощ.

Но от политическа гледна точка да се говори за изтегляне на американската подкрепа за Украйна е нереалистично. Защото - давам само един процедурен, ако щете, аргумент - Законът за "Lend-Lease", на който се основава военно-икономическата помощ за Украйна, не може да бъде отменен с обикновено мнозинство само от едната партия. На Сената ще бъдат необходими поне 60 гласа, тоест, съгласие и на двете партии. Но и от политическа гледна точка някаква радикална, съществена промяна не може да се очаква.

- А може ли да се очаква радикално пренастройване на американския избирател към кандидат-президента на Републиканската партия, невъзможност на Байдън да спечели следващи президентски избори и означава ли всичко това, че ще видим кандидатурата за втори мандат на Доналд Тръмп?

- Лошият резултат на демократите ще усили натиска върху Джо Байдън да не се кандидатира, въпреки че той даде знаци, че има готовност да го направи. От друга страна, в Републиканската партия ще се чуят и то съвсем легитимни гласове, според които победата е могла да бъде доста по-мащабна и които ще се опитат да използват тези резултати като трамплин за друга кандидатура извън тази, каквато е всеобщо заподозряна - на Доналд Тръмп.

Има такива гласове. Те са свързани с потенциалната кандидатура на губернатора на Флорида Рон ДеСантис. В момента той е на върха на славата си с много солидното си представяне във Флорида. Но като цяло единствено от личното решение на Доналд Тръмп ще зависи дали той ще се включи в предизборната надпревара за президент през 2024 г. или ще отстъпи мястото на Рон ДеСантис. Подкрепата за Тръмп е огромна и в Републиканската партия, и извън нея. По-малко от 1/3 от тази подкрепа има Рон ДеСантис.

Това, което чуваме от Доналд Тръмп като заявка, или косвени действия, които сочат, че той има твърди намерения да се кандидатира, е и брандирането на неговия личен самолет вече с предизборните знаци, и особената активност на всички, свързани структури в набирането на средства в предизборната кампания, и неговото заявление, което той направи в деня преди междинните избори, че на 15 ноември ще направи важно изявление, с което всъщност се очаква да обяви кандидатурата си.

Веднага искам да кажа обаче, че междинните избори не са лакмуса за един президентски вот, защото те и по американска традиция обикновено се печелят в едната или в двете камари от опозиционната партия на Белия дом. В случая това е Републиканската. Но това не означава автоматично летящ старт за президентските избори.

Виждайки сега, макар и успеха на Републиканската партия, все пак и силното представяне на демократите - те не са претърпели разгром, губят с малко - показва, че през 2024 г. изборите ще бъдат много сложни и от сега е трудно да се прогнозира техния резултат. Особено, ако не знаем коя е кандидатурата на Демократическата партия. Защото едни ще бъдат изборите с Джо Байдън, съвсем други с някоя друга кандидатура.

- Много избори се проведоха в много държави и управляващите елити в тях коренно се промениха. Това означава ли, че светът взема някакъв завой и в каква посока?

- Завоят, който се взема, е към дясно-консервативна политика. Това е само началото на този завой и е естествен ход на политическия цикъл, защото ляво-либералните екстремизми наистина хвърлиха света в много турбулентни движения.

Помним и това, което се случи и по време на пандемията с прекаляването с локдаунни мерки, което съсипа много икономики. Тази разлика личи особено ясно в САЩ, където консервативните щати, които не прилагаха такива мерки, са в добро икономическо състояние. И обратно - либералните, които прилагаха локдауни, задължителни маски, задължителни ваксинации, претърпяха много сериозни щети. А пък заболеваемостта от COVID беше почти идентична с тази в консервативните щати.

Заедно с това виждаме и ляво-либералната политика, свързана с климатичната паника. Чухме дори, че ООН, водена от тази политическа линия, предлага държавите да отделят 2 трлн. долара за някакви такива климатични политики. Всичко това естествено предизвиква съпротива и други аргументи, други идеологически възгледи. Според мен политическият цикъл в момента започва да се балансира от отляво-либерално-екстремно положение, преминавайки към центъра.

- Дали тази обща атмосфера в света ще обърне и негативизмите в нашия политически живот, ще се стигне ли до съставянето на правителство?

- Струва ми се, че се върви към съставянето на правителство, защото е видно, че и промяната, която идва в САЩ и, слава богу, няма нищо общо с тази "промяна", която ние изживяхме тук с това корумпирано управление, свързано с правителството на Кирил Петков, със сигурност в някаква степен ще сложи спирачки на ляво-либералните формации и в Европа, и по-конкретно в България.

Но истинската промяна за нашия регион, който голяма част от републиканците в днешно време и специално в екипа на президента Тръмп, когато става дума за Източна Европа, е наричан "страната на Сорос", ще дойде, когато има промяна в Белия дом. Защото реалните механизми са в президентската институция във Вашингтон. Докато сега резултатът от междинните избори в САЩ, да, ще стъписат до известна степен клиентелата на Демократическата партия в Европа. Но истинската промяна, това, което може да доведе нова политика, ще бъде промяната в Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай