Борел се озъби на Путин. Ще ескалира ли войната

Трябва да е ясно, че Европейският съюз и НАТО не блъфират, заяви върховният представител на ЕС

Борел се озъби на Путин. Ще ескалира ли войната | StandartNews.com

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел отправи конкретна заплаха срещу Русия в случай, че тя употреби ядрено оръжие срещу Украйна, предаде АФП.

"Ядрено нападение срещу Украйна би предизвикало ответен удар - не ядрен, но пък толкова мощен, че руската армия ще бъде унищожена", е заявил Борел при откриване днес на дипломатическа академия в Брюксел.

Освен това той е заявил, че руският президент Владимир Путин не може да си позволява да блъфира и че трябва да е ясно, че Европейският съюз и НАТО също не блъфират.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че евентуално използване на ядрено оръжие от Русия в Украйна ще има сериозни последствия, но не уточни как би реагирал Алиансът. 

"Ще има тежки последици, ако Русия използва какъвто и да било вид ядрено оръжие срещу Украйна", каза Столтенберг пред репортери, цитиран от БНР.

И още: "Няма да навлизаме в това как точно ще отговорим, но разбира се, това ще промени фундаментално естеството на конфликта. Ще означава, че е премината много важна ограничителна линия. Дори използване на по-малко ядрено оръжие би било нещо много сериозно, което променя характера на войната в Украйна".

Официално досега, съгласно установената още от Студената война практика, в усилията за сдържане на противника с нарочно неизясняване на естеството на потенциален ответен удар, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше предупредил публично, че Москва може да понесе "тежки последици".

Съветникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан пък заяви, че последиците за Русия биха били "катастрофални". И двамата не са уточнявали как точно би отвърнал Северноатлантическият пакт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай