Борел ни дава зор за Скопие. Предупреждението

Задава ли се нова криза?

Борел ни дава зор за Скопие. Предупреждението | StandartNews.com

Спорът между София и Скопие трябва да бъде преодолян, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

Има силна воля и политическа решимост у Съвета да даде тласък, за да се избегне възможна криза, ако до края на френското председателство (на Съвета на ЕС до края на юни - бел. кор.) не бъде намерено решение. Поставям срок - ако не стане до края на френското председателство, ще трябва да призная, че ще има силна криза в отношенията ни със страните от Западните Балкани. Затова ще направим всичко по силите си, ще оказваме целия възможен натиск, за да могат двете страни да постигнат съгласие, добави Борел.

ЕС иска от Западните Балкани да подхождат по-стратегически към вътрешните проблеми, към реформите и откритите двустранни въпроси, добави той след днешния съвместен обяд на външните министри от ЕС и от страните от региона. Съществува виждането, че трябва да започнем преговори със Скопие и Тирана незабавно, отбеляза Борел и уточни, че лично е поел подобно обещание.

Надявам, дори повече, повече дори от мечтая, че това ще стане по време на френското председателство. Всички виждаме, че повече отлагането не може да продължава. От това нямат полза те (Скопие и Тирана - бел. кор.), нямаме и ние, струва ни твърде много в политическо отношение. Това е подарък за Русия и повод да продължава по същия начин, добави Борел.

Той поясни, че в региона се разпространява усилено руска пропаганда и дезинформация, предаде БТА. Борел похвали страните от Западните Балкани, които прилагат изцяло европейските санкции и призова останалите, като Сърбия, да сторят същото, защото запазването на връзки с режима в Кремъл и с ЕС едновременно повече не е съвместимо. Неутралитетът днес, при войната в Украйна, е грешно схващане, обобщи той. В отговор на въпрос Борел уточни, че няма връзка между очакваните преговори със Скопие и Тирана, и въпроса за кандидатурата на Украйна за ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай