Бомба! Какви са военните разходи на Русия

Ето ги и тях

Бомба! Какви са военните разходи на Русия | StandartNews.com

До повече от 100 милиарда долара е удвоила Русия планираните си военни разходи за 2023 година. Това е една трета от всичките и публични разходи, показва правителствен документ, прегледан от Ройтерс, тъй като разходите за войната в Украйна се увеличават и генерират нарастващо напрежение върху финансите на Москва.

Цифрите хвърлят светлина върху разходите на Русия за конфликта в момент, когато данните за бюджетните разходи по сектори вече не се публикуват.

Те показват, че само през първата половина на 2023 г. Русия е похарчила 12%, или 600 милиарда рубли, повече за отбрана от 4,98 трилиона рубли (54 милиарда долара), които първоначално е планирала за 2023 г.

Разходите за отбрана през първите шест месеца на 2023 г. възлизат на 5,59 трилиона рубли 58,7 млрд. долара), 37,3% от общо 14,97 трилиона рубли, изразходвани за периода, показва документът. Бюджетният план на Русия предвижда 17,1% от общите средства да бъдат изразходвани за "Национална отбрана".

Руското правителство и финансовото министерство не отговориха на исканията за коментар на числата.

Нарастващите военни разходи подкрепят скромното икономическо възстановяване на Русия тази година с по-високо промишлено производство, но вече са тласнали бюджетните финанси до дефицит от около 28 милиарда долара - цифра, усложнена от спада на приходите от износ.

По-високите разходи за отбрана заради своята "специална военна операция" в Украйна, може да увеличат допълнително дефицита в руския бюджет, докато увеличаването на производството може да засегне други сектори и да изтласка частните инвестиции.

Изчисленията на Ройтерс, базирани на документа, показват, че Русия е похарчила 19,2% за отбрана през първите шест месеца от всички първоначално планирани бюджетни разходи за 2023 г. като цяло.

Последните публично достъпни данни показват, че Москва е похарчила 2 трилиона рубли за военни цели през януари и февруари. През първото полугодие на тази година бюджетните разходи са с 2,44 трилиона рубли по-високи от същия период на 2022 г. Според документа 97,1% от тази допълнителна сума е насочена към отбранителния сектор.

Документът предоставя нова оценка за годишните разходи за отбрана от 9,7 трилиона рубли, една трета от общата цел за разходи от 29,05 трилиона рубли, което би било най-високият дял поне през последното десетилетие.

Между 2011 г. и 2022 г. Русия е изразходвала минимум 13,9% и максимум 23% от бюджета си за отбрана.

Русия вече е похарчила 57,4% от новия си годишен бюджет за отбрана, показва документът.

Военното производство доведе до силно възстановяване на промишленото производство и анализаторите казват, че договорите за военна продукция са били ключов двигател за икономическото възстановяване на Русия към растеж на БВП досега тази година от свиване от 2,1% през 2022 г.

Конкретното финансиране на отбраната попада в засекретените разходи, но някои данни, макар и вече непублични, се разпространяват. Например документът показва, че Русия е похарчила почти 1 трилион рубли за военни заплати през първото полугодие, с 543 милиарда рубли повече, отколкото през същия период на миналата година.

Вицепремиерът Денис Мантуров каза през юли, че отбранителната индустрия произвежда повече боеприпаси всеки месец, отколкото през цялата 2022 г.

Финансирането за училища, болници и пътища вече беше намалено тази година в полза на отбраната и сигурността, но тъй като делът на разходите за отбрана нараства, други области може да бъдат изправени пред съкращения.

"Военно-промишленият комплекс позволява промишлен растеж, "цивилните" индустрии отново се забавят", каза Дмитрий Полевой, ръководител на инвестициите в Locko-Invest, след данните за промишленото производство от миналата седмица за юни.

Това показва ръст от 6,5% на годишна база, до голяма степен благодарение на ниския базов ефект от миналата година. Като се изключи сезонното производство, растежът е спрял напълно.

Икономистът на CentroCreditBank Евгений Суворов каза, че военната индустрия работи на пълен капацитет.

Нетният износител Русия обикновено отчита бюджетни излишъци, но сега ще отчете дефицит за втора поредна година, като стойността на износа на енергия спадна с 47% на годишна база през първото полугодие.

По-високите бюджетни разходи увеличават риска от инфлация. Централната банка повиши лихвите до 8,5% през юли и анализаторите очакват цената на заемите да нарасне допълнително.

Банката на Русия прогнозира растеж на БВП от 1,5%-2,5% тази година, в съответствие с анализаторите, анкетирани от Ройтерс миналата седмица. През април Международният валутен фонд прогнозира растеж от 0,7% тази година, но с глобална изолация, която ще намали перспективите на Русия за години напред.

"Изобилието от фискални "стероиди" помага сравнително добре засега, но едва ли подобрява средносрочната или дългосрочната позиция на икономиката", каза Полевой. "Веднага щом фискалната консолидация стане неизбежна, ще има бързо забавяне на икономиката."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай