Болсонаро иска Макрон да му се извини

Словесният дуел между президентите на Франция и Бразилия не спира

Болсонаро иска Макрон да му се извини | StandartNews.com

Бразилският президент бил "излъгал" за ангажиментите си в областта на околната среда 

Бразилският президент Жаир Болсонаро обяви днес, че е готов да обсъжда международна помощ от Г-7 за справяне с пожарите в Амазония, ако френският му колега Еманюел Макрон "оттегли обидите си", предаде Франс прес.

"Най-напред г-н Макрон трябва да оттегли обидите си, които отправи срещу мен", каза пред журналисти Болсонаро, който имаше предвид обвиненията на френския президент, според които той е "излъгал" за ангажиментите си в областта на околната среда.

Болсонаро обвини Макрон, че поставя под въпрос суверенитета на Бразилия на фона на напрежението, предизвикано от бушуващите в Амазония пожари, предаде Асошиейтед прес.

Размяната на остри реплики дойде, след като френският президент постави под въпрос искреността и решимостта на Болсонаро да защитава биоразнообразието. Той написа в Twitter: "Нашият дом гори. Буквално. Амазонската джунгла - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на планетата ни, горят! Това е международна криза".

Последва обвинение от страна на Болсонаро, че френският президент е с "колониално мислене"...и така, неусетно, езикът загрубя.

Вчера Г-7 обеща 20 милиона долара помощ в борбата с огъня и за защита на тропическите гори в Амазония, освен 12-те милиона долара от Великобритания и 11 милиона долара от Канада, но от кабинета на бразилския президент отговориха, че няма приемат помощта от Г-7.

Преди това обаче бразилският президент в словесната война с Макрон премина всички граници на дипломацията след като в неделя привърженик на Болсонаро публикува съобщение във Фейсбук, в което се подиграва с появата на Бриджит Макрон и я сравнява с първата дама на Бразилия Мишел Болсонаро.

"Сега разбирате защо Макрон напада Болсонаро?", написа той под не особено сполучлива снимка на 65-годишната Бриджит Макрон, която е с 28 години по-голяма от съпругата на Болсонаро - Мишел. А Болсонаро отговори във Фейсбук: "Не унижавайте човека, ха-ха".

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за усилията на бразилския си колега Жаир Болсонаро в борбата с пожарите в Амазония, предадоха световните агенции. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай