Бокова встъпи в длъжност

Бокова встъпи в длъжност | StandartNews.com

Париж. Ирина Бокова официално стъпи в длъжност и започна четвъртия си мандат като генерален директор на ЮНЕСКО. Това стана, след като тя положи клетва пред препълнената зала на организацията в церемония, ръководена от Президента на Генералната конференция д-р Хао Пинг. Бокова получи многобройни поздравления от ръководителите на делегации, а специално слово направи и имама на Тимбукту, информира БНТ.

Залата аплодира на крака, близо 30-минутната й първа официална реч. В нея, сменяйки последователно 4 езика - френски, испански, английски и руски, тя очерта основните акценти в досегашната и бъдещата си работа като ръководител на организацията.

Финал на церемонията отново под бурни аплодисменти, с уникално изпълнение на песен, написана от посланика на добра воля към ЮНЕСКО и танци, в които се включи и самата Бокова, сложиха момчетата от група Маджик систем.

Ирина Бокова е първата жена и първият източноевропеец на този висок пост. В края на първия й мандат се появиха критики по различни поводи - от пасивност за опазване на културното наследство в страни с конфликти до неефективно финансово управление.

Много експерти отбелязват обаче, че ЮНЕСКО продължава да функционира пълноценно въпреки орязването на бюджета с 20 процента, след като Съединените щати спряха своите вноски заради приема на Палестина като пълноправен член на ЮНЕСКО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай