Бокова осъди рушенето на културни ценности в Египет

Бокова осъди рушенето на културни ценности в Египет | StandartNews.com

Кайро. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди категорично посегателствата срещу египетското културно наследство. Според нея последните прояви на насилие може да причинят "непоправими щети".

Бокова изрази "сериозна тревога" след информациите, че Националният музей в гр. Мениа е бил разграбен и че много религиозни паметници в Кайро и гр. Фаюм са били разрушени. Тя призова египетските власти "да гарантират защитата на музеите и историческите сгради, включително религиозните, както и "да не допуснат незаконен трафик на културни ценности".

"Уникалното културно богатство на Египет е не само наследство от миналото, което отразява неговото богато историческо разнообразие, но също така е наследство, което остава за бъдещите поколения, така че тяхното унищожаване, може сериозно да подкопае основите на египетското общество", подчерта генералният директор на ЮНЕСКО, цитирана от БГНЕС.

Бокова потвърди желанието на организацията да окаже техническа помощ и да мобилилизира силите за сигурност към Международната конвенция срещу трафика на културни ценности.

Според временните власти в Кайро миналата седмица Мюсюлманските братя са разрушили около 50 храма на коптската църква, с което са задълбочили разединението между религиозните общности в Египет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай