Бокова: Активно помагаме в борбата с трафика на антики (ОБЗОР)

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и посланикът на Норвегия Гюро Катарине Викьор участваха в международен форум, посветен на борбата срещу трафика на артефакти

Бокова: Активно помагаме в борбата с трафика на антики (ОБЗОР) | StandartNews.com

Културното наследство на Сирия е сериозно застрашено и световната общност трябва да се обедини, за да спре незаконният трафик на ценности от разкъсваната от военен конфликт страна. Този призив отправи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на международна конференция в София за опазване на културното наследство в Сирия и за пресичане на трафика на антики. Този трафик може да се превърне в основен източник на доходи за терористичните групировки, предупреди Бокова. Конференцията е организирана от посолството на Кралство Норвегия и Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU).

Във форума участваха вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, министърът на културата Вежди Рашидов, посланикът на Норвегия г-жа Гюро Катарине Викьор и посланикът на Кипър Ставрос Августидис. Румяна Бъчварова информира, че България е трета по трафик на антики в региона, защото стои на пътя на част от тези ценности от Изток към западните пазари. Заради това МВР е предприело активни законови и други мерки, които все по-често карат трафикантите да заобикалят страната ни. Десетки хиляди ценни предмети са върнати у нас благодарение на добрата работа на родните служби и на партньорите им от други страни, каза вицепремиерът. Тя получи благодарности за работата на правителството от шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова. България активно помага от години в борбата с трафика на антики, подчерта Бокова. Вежди Рашидов говори за трудностите в борбата с трафикантите, но посочи, че България има добро сътрудничество с редица държави за решаването на проблема. Пример за това е ефикасното сътрудничество с Турция, Канада и други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай