Богати британчета хванати да крадат в Аушвиц

Богати британчета хванати да крадат в Аушвиц | StandartNews.com

Двама тийнейджъри от Великобритания бяха арестувани заради кражба в лагера на смъртта Аушвиц. Те са заподозряни в прибирането на няколко експоната в една от сградите. Двете момчета са на по 17 години и учат в Perse school (Кембридж) срещу 15 000 паунда годишно. Младежите опитали да приберат част от стъкло, копчета, гребен, лъжица, конфискувани от евреите в зловещия нацистки лагер, погубил близо 1,5 милиона живота.

Британците били с група приятели в понеделник следобед. Говорител на полицията съобщи, че са разпитвани в продължение на два дни, но отказват да сътрудничат. Грози ги до 10 години затвор при доказване на вината. Двамата показали съмнително поведение в една от залите. "Музеят е много важна част и за всички евреи по света", добави говорител на полската полиция.

Кражбата е шокираща, тъй като става въпрос за възпитаници на елитно училище, което се гордее с театралния режисьор сър Питър хХол и Дейвид Гилмор от "Pink Floyd". Директорът каза, че на момчетата е осигурен защитник и съдействат на следствието. Той подчерта, че учениците посещават лагери като Аушвиц точно с цел да осъзнаят ясно какво се е случило в едни от най-мрачните за човечеството времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай