Блокаж! Петима в жестока схватка за поста на Борис Джонсън

Риши Сунак, Пени Мордънт, Лиз Тръс, Кеми Бейднок и Том Тугендхет се борят за поста

Блокаж! Петима в жестока схватка за поста на Борис Джонсън | StandartNews.com

Петима кандидати останаха в края на първата седмица от надпреварата за лидерство на британската консервативна партия и същите петима продължават надпреварата за овакантения от Борис Джонсън пост на министър-председател на страната, съобщава Скай Нюз.

Кеми Бейднок, Пени Мордънт, Риши Сунак, Лиз Тръс и Том Тугендхет (на снимките) се борят за най-важната държавна длъжност във Великобритания, след като си осигуриха достатъчно голяма подкрепа по време на първите два кръга от гласуването в партията на торите.

Сега кандидатите ще се изправят един срещу друг в поредица от телевизионни дебати на живо, включително един по Скай Нюз във вторник, преди броят на претендентите да бъде намален отново.

Последните двама кандидати ще останат до края на следващата седмица и след това ще „воюват“ цяло лято, като членовете на Консервативната партия ще получат шанса да решат кой ще бъде следващият премиер чак на 5 септември.

Кой може да спечели?

Риши Сунак и Пени Мордънт запазиха местата си в началото на класацията съответно на първо и второ място след второто гласуване. Външният министър Лиз Тръс остана трета с 64 гласа, в сравнение с 83 на Мордънт и 101 на Сунак. Кеми Бейднок и Том Тугендхет също са все още в надпреварата, заемайки съответно четвърто и пето място.

Кого препоръчват букмейкърите?

Някои депутати на торите твърдят, че на финала ще излязат амбициозният и много влиятелен Сунак и сравнително неизвестната Пени Мордънт, които ще се борят за поста на министър-председател.

Коефициентите за букмейкърите показват, че тя има над 50% шанс да спечели вътрешните избори, в сравнение с 34,7% за Сунак и 19% за Тръс.

Въпреки, че е един от фаворитите сред десните депутати, шансовете Кеми Бейднок да стане следващия премиер са 4 на сто. Що се отнася до Том Тугендхет, той вярва, че ще спечели надпреварата, но букмейкърите го виждат като аутсайдер и му дават само 2,6% шанс да наследи Борис Джонсън.

Какво очакват редовите членове на партията?

Докато бившият финансов министър Риши Сунак има най-голяма подкрепа сред депутатите на торите, в крайна сметка редовите членове на Консервативната партия са тези, които ще изберат следващия си лидер и следователно премиер.

Набързо съставена и проведена анкета на YouGov сред редовите тори установи, че Пени Мордънт е новият фаворит за лидер, след като предишният предпочитан избор - Бен Уолъс - отказа да се кандидатира.

Министърката на търговията заяви, че колегите й кандидати се опитват да я спрат да стигне до финалния кръг, защото тя е тази, от която най-много се страхуват, ако се стигне до директен сблъсък.

Проучването на YouGov за това кого членовете искат за премиер показва, че Мордънт убедително оглавява списъка с 27 процента. Бейднок се нарежда на второ място с 15%, следвана от Риши Сунак и Лиз Тръс с по 13% и Том Тугендхет с 8 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай