Българинът с много лоша прогноза за ЧНГ. Причината

Оставаме сред най-големите песимисти

Българинът с много лоша прогноза за ЧНГ. Причината | StandartNews.com

В края на 2021 г. глобалните нива на надежда и щастие леко намаляват спрямо миналата година, а страховете за предстоящи икономически трудности остават високи. Това са част от изводите от изследването "В края на годината" на "Галъп интернешънъл".

В България обичайно нивата на оптимизъм не са много високи. Тази година едва 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 г. ще е по-добра от изминалата, докато 48% по-скоро очакват следващата година да е по-лоша. Според 21% пък 2022 г. ще е същата като тази, а 16% не могат да преценят.

По този начин нетната стойност на Индекса на надеждата у нас е -33, което ни поставя на второ място в топ 5 от най-песимистичните държави. Преди нас се нарежда единствено Турция (-34). Плътно зад нас пък са Афганистан (-32), Полша (-30) и Чехия (-25).

"Галъп" припомня, че подобна позиция не е необичайна за нашето общество и миналата година страната ни отново се е наредила сред 5-те най-песимистични държави в с индекс на надеждата от -29. Социологическата агенция обаче отбелязва, че нивата на оптимизъм в страната ни всъщност не са много далеч от средните за ЕС, и най-вече - на държавите от източната част.

На противоположния полюс - в топ 5 щастливи страни се нареждат Колумбия (отговори "щастлив" и "много щастлив" минус отговори "нещастен" и "много нещастен" се равняват на +79), Казахстан (+76), Албания (+74), Малайзия(+73), Еквадор (+73) и Азербайджан (+70). Топ 5 нещастни държави са Гана (само +2), Афганистан (+9), Хонконг (+11), Ирак (+17) и Русия (+18).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай