Българи препълниха знакова църква в Истанбул

Сред миряните се открояваше общността на българите в града край Босфора

Българи препълниха знакова църква в Истанбул | StandartNews.com

Желязната църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул събра днес стотици миряни на празнично богослужение за Второ възкресение на Исус Христос.

Сред тях се открояваше общността на българите в града край Босфора, наричани цариградските българи начело с председателя на църковното настоятелство Димитри Йотев.

Много туристи от България на различни възрасти, дошли специално, за да посрещнат Великден в Истанбул и да се черкуват в българската църква, изпълниха  църквата и двора. Тук бяха и представители на генералното консулство на България в Истанбул.

Тържествената литургия бе отслужена от архимандрит Харалампи Ничев. Прочетени бяха текстове от Евангелието на различни езици, включително и на турски език, от специално подбрани хора. Църковният хор с диригент Кирияко Лиязе изпълни религиозни песнопения.

В изявление специално за БТА отец Харалампи Ничев подчерта, че смисълът на Христовото Възкресение е да има мир между хората.

“Защото Възкресението на господа Иисуса Христа е заради нас, човеците,  заради нашето спасение той отиде на кръста и възкръсна, за да може да победи смъртта. А изразът да победиш смъртта, значи да победиш живота. И посланието днес на нашата църква е да има добро между хората и да се обичаме”, каза отецът.

От амвона той поздрави присъстващите с "Христос воскресе".  След това всички се размениха боядисани яйца според традицията.

След църковната служба в представителния салон на българската екзархия в квартала Шишли се състоя традиционната великденска среща на цариградските българи, съпроводена с песни и танци.

“Великден е един от най-големите и светли празници на нашата общност, който празнуваме по дългогодишна традиция. По случай празника от сърце пожелавам на всички здраве, светлина и благоденствие”, каза председателят на общността на българите Димитри Йотев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай