Блеър: Войната в Ирак помогна за възхода на ИД (ОБЗОР)

Доброволци от шиитските милиции в Ирак обстрелват "Ислямска държава" в района на град Байджи

Блеър: Войната в Ирак помогна за възхода на ИД (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бившият британски премиер се извини за грешките, направени в конфликта

Бившият британски премиер Тони Блеър се извини за грешките, направени по време на войната в Ирак, и допълни, че има "известна истина" в твърденията, че именно тази война е довела до възхода на "Ислямска държава", предаде Би Би Си. В интервю за Си Ен Ен Блеър заяви, че "тези от нас, които свалихме Саддам, носят известна отговорност за ситуацията в Ирак днес". Той обаче подчерта, че трудно би се извинил за отстраняването на Саддам Хюсейн, тъй като иначе Ирак е щял да прилича на Сирия. На въпроса "Беше ли войната в Ирак грешка", Блеър отговори: "Извинявам се за факта, че разузнавателната информация, която получихме, бе грешна. Също се извинявам за някои грешки при планирането и със сигурност, за нашата грешка в разбирането на това, което може да се случи след свалянето на режима". Освен това Блеър призна, че свалянето на Саддам Хюсейн може да има връзка с възхода на групировката "Ислямска държава". Има елементи на истина в това, каза Блеър, който обясни цялата сложност на ситуацията в Ирак след Саддам. "Разбира се, не може да се каже, че тези от нас, които свалихме Садам през 2003 г., носят отговорност за ситуацията през 2015 г. Важно е също така обаче да се осъзнае, че Арабската пролет от 2011 г. също имаше ефект върху днешен Ирак", каза бившият премиер.

Асад готов за предсрочни избори

Сирийският президент Башар Асад е готов да участва в предсрочни президентски избори. Това заяви по телефона за ТАСС депутатът от Комунистическата партия на Русия Александър Юшченко, който е на хуманитарна мисия в Дамаск заедно със свои колеги. По думите му Асад казал на срещата с руските депутати, че е "готов да обсъди внасяне на промени в конституцията, да проведе парламентарни избори и ако народът на Сирия счита за нужно, е готов и на президентски избори". Първоначално Юшченко не поясни, как може да се проведат легитимни избори в страна, чиято по-голяма територия е под контрола на опозиционните отряди и джихадистите от "Ислямска държава". По-късно Интерфакс публикува допълнителен цитат от Юшченко, според който Асад е готов на избори "след победа над терористите".

Представители на Свободната сирийска армия пък изпратиха на Русия предложение за провеждане на разговори за сирийската криза в Кайро. Един от основателите на армията каза пред РИА "Новости", че опозицията е готова за диалог. "Трябва да организираме нова среща, за да можем да си представим позицията и да обсъдим колективни действия", добавя Фахад ал Масри. Според него двете страни ще обсъдят как Москва може да помогне на Свободната сирийска армия по време на срещата. Ден по-рано външният министър Сергей Лавров посочи, че Кремъл е готов да подпомогне с въздушни удари сирийската опозиция срещу ИД.

46 роднини убити при руски удар в Сирия

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова Москва да разследва информация за смъртта на 59 цивилни при въздушни удари в Сирия, които според местни жители са нанесени от руски самолети, съобщи ДПА. При един от въздушните удари срещу къща в контролиран от бунтовници анклав северно от град Хомс са загинали 46 души от едно семейство, включително 32 деца. Втори въздушен удар е поразил пекарна, отнемайки живота на 13 цивилни и бунтовнически командир. Сирийският център за наблюдение на човешките права, който следи хода на конфликта чрез мрежа от активисти, съобщи, че на 15 октомври при нападения на руски самолети и сирийски артилерийски обстрел в района са загинали 60 души, включително 17 бунтовници и 30 жени и деца. Междувременно вестник "Дейли мейл" съобщи, че в Сирия е бил ликвидиран лидерът на екстремистката групировка Джебхад ан Нусра, клона на "Ал Кайда" в страната. Джебхад ан Нусра е потвърдил в изявление смъртта на шейх Абу Сулейман ал Масри. Обстоятелствата около смъртта му засега не се уточняват. В интернет се появи снимка на бездиханното му тяло, с кървава рана на главата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай