Бивш вицепрезидент се оплака от Тръмп, обвинението

Майк Пенс направи изказване по време на телевизионно участие

Бивш вицепрезидент се оплака от Тръмп, обвинението | StandartNews.com

Бившият американски вицепрезидент Майк Пенс обвини Доналд Тръмп затова, че е поставил неговия живот и този на семейството му в опасност на 6 януари 2021 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изказването си Пенс направи по време на телевизионно участие, в което критикува речта на милиардера републиканец, произнесена в деня, когато беше атакувана сградата на американската законодателна власт.

"Думите на президента тогава застрашиха моя живот, този на семейството ми и на всички, които се намираха в сградата на Конгреса през онзи ден", заяви Пенс пред Ей Би Си, коментирайки речта на Доналд Тръмп преди атаката на сградата от негови привърженици.

Майк Пенс беше в сградата на Капитолия по време на атаката от 6 януари 2021 г., за да потвърди резултатите от проведените два месеца по-рано президентски избори. Той заедно с много сенатори и конгресмени, намиращи се в сградата, трябваше да скрият от нахлулите вътре протестиращи.

През този ден Доналд Тръмп дълго време отказваше да призове привържениците си да напуснат сградата на Конгреса и дори обвини в Туитър своя вицепрезидент, че "не е имал куража да направи каквото трябва", а именно да блокира признаването на резултатите, което е подхранило гнева на протестиращите.

"Това ме ядоса. Думите и действията на президента бяха безотговорни", каза сега Майк Пенс.

Бившият вицепрезидент е един от потенциалните кандидати за президентските избори след две години. Утре той ще представи своите мемоари, в които разказва и за оказания му натиск да не признае резултатите от президентския вот през 2020 г. Утре също така Доналд Тръмп вероятно ще обяви кандидатурата си за президент през 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай