Бездомните кучета влизат в градски патрули

Бездомните кучета влизат в градски патрули | StandartNews.com

Ню Делхи. Бездомните кучета, които са истинска напаст в индийската столица, скоро ще си имат нова "работа". Общинските власти планират да ги обучат за спътници на нов вид градска служба за сигурност в полза на населението. 

"Ако тези кучета така и така се скитат по улиците на Ню Делхи, могат поне да вършат работа", каза пред в. "Хинду" председателят на гражданския съвет Джалай Шривастава. "Планираме да осиновим бездомните и да ги обучим за кучета пазачи", каза още той. Вече са ангажирани 40 дресьори, а планът на градските власти е техният брой да стигне 700. 

Не е известен точният брой на бездомните кучета в Ню Делхи, но преброяване през 2009 г. дава цифри над 260 000. Някои от тях са кротки и жители на града ги хранят, осиновяват и обучават, но много други са агресивни и в страната се знае, че има голям риск от ухапвания и заразяване с бяс. Големите индийски градове са известни с това, че отпадъците се трупат на камари по улиците и животните се хранят от тях. В същото време индуизмът не позволява убийството на животни и от 2001 г. действа закон, забраняващ избиването на уличните глутници. 

Целта на инициативата е в две посоки: от една страна бездомните кучета да бъдат махнати от улиците, където заплашват с ухапвания и зарази, а от друга, новите патрули с обучени кучета ще повишат сигурността на гражданите. 

Активистите и защитниците на правата на животните също одобряват плана, тъй като за кучетата ще се полагат грижи, те ще бъдат хранени и ваксинирани и ще допринасят за обществото. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай