Берлускони ще бъде съден за подкупи на сенатори

Берлускони ще бъде съден за подкупи на сенатори | StandartNews.com

Неапол. Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони се изправя пред ново изпитание, след като във вторник започва нов процес срещу него по обвинения в подкупване на сенатор, за да се присъединят към редиците на партията му, докато се е опитвал да запази водеща политическа роля в страната.

Магнатът милиардер, който загуби парламентарния си имунитет, когато той бе изгонен от Сената миналата година заради присъда за данъчни измами, не се очаква да се появи в съдебната зала и не е задължен да присъства, съгласно италианското законодателство.

77-годишният Берлускони е обвинен в даване на €3 милиона през 2006 г. на Сергио Де Григорио, тогавашен сенатор от антикорупционната партия Италия на ценностите, за да се присъедини към неговата партия и да помогне да подкопае ляво-центристкото правителство на Романо Проди, което бе на власт в момента .

Бивш съветник на Берлускони, Валтер Лавитола, също е подсъдим за това, че е бил предполагаемия посредник за подкупа.

Обвиняем по делото е и бившият сенатор Серджо Де Грегорио. По време на разследването той призна, че е получил подкуп от 3 милиона евро, за да премине от една партия в друга.

Така след решаващо гласуване в края на 2007 година Проди загуби подкрепата на мнозинството. Това доведе до правителствена криза и последвалите я предсрочни избори през 2008 година, в резултат на които самият Берлускони стана премиер.

В списъка на свидетелите в процеса е името на бившия премиер Романо Проди, както и редица парламентаристи, включително бившия лидер на партия „Италия на ценностите" Антонио Ди Пиетро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай