Берлускони смути всички с тези думи за Зеленски

По време на местния вот за избор на областен председател на Ломбардия

Берлускони смути всички с тези думи за Зеленски | StandartNews.com

Изказване на Силвио Берлускони за президента на Украйна Володимир Зеленски и военния конфликт с Русия създаде объркваща и конфликтна ситуация в политическите среди в Италия, съобщи БНР.  

Лидерът на "Forza Italia" се изказа, след като гласува на местния вот за избор на областен председател на Ломбардия. Попитан защо е била изключена премиерката Джорджа Мелони от срещата на лидерите на Германия, Франция и Украйна - Шолц, Макрон и Зеленски, Берлускони отговори:

"Ако бях министър-председател, никога нямаше да отида да говоря със Зеленски, защото сме свидетели на опустошението на страната му и клането на неговите  войници и цивилни. Достатъчно беше той да спре да атакува двете автономни републики на Донбас и това нямаше да се случи, така че оценявам поведението на този господин много, много негативно".

Според Берлускони войната трябва да приключи с план "Маршал". Объркването от изказването му най-вече в управляващото мнозинство е голямо. Чрез комюнике бе съобщено, че Мелони ще посети Киев в най-скоро време и че Италия подкрепя Украйна. В тази посока се изказаха и от опозиционното политическо пространство в Италия.

От Киев, Михайло Подоляк -  съветник на украинския президент Зеленски, чрез ежедневника "Rеpubblica" изпрати много остър отговор: "Берлускони е вип агитатор, който действа в рамките на руската пропаганда, разменяйки репутацията на Италия за приятелството си с Путин. Думите му вредят на Италия". 

Чрез ежедневника "Il Giornale" Берлускони поясни, че не е с Путин и никога не е  мислил, че "Forza Italia" може да заеме позиции, различни от тези на правителството, на Европа и на САЩ: "Ако има гласуване, ние ще бъдем в тази посока", уточни Берлускони. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай