Берлин нарушава международното право за Гуайдо

Експертите смятат решението на Бундестага за спорно

Берлин нарушава международното право за Гуайдо | StandartNews.com

Берлин нарушава международното право за Гуайдо

Германски експерти анализираха решението на Берлин да признае Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на Венецуела и стигнаха до заключението, че то е спорно, съобщава телевизионният канал Das Erste.

Проучването е проведено по искане на лявата фракция в Бундестага. В доклада се посочва, че Берлин се е отклонил от традиционната практика да признава официално само държавите, а не отделните правителства.

Освен това анализаторите смятат, че актът е в противоречие с международното право, ако се разглежда от гледна точка на принципа за "ненамеса във вътрешните работи на друга държава". Експертите също така наричат съмнително решението да се признае опозиционен политик, който не е доказал своята ефективност на други лидерски позиции, за действащ президент

Хейке Хензел, член на левицата, критикува германското правителство по повод решението му за Гуайдо. Според нея Берлин "се движи по тънък лед" при спазването на международното право и действията на правителството приравняват Германия с броя на нарушителите му, начело със САЩ, като по този начин лишават Берлин от възможността да участва при вземане на политическо решение за конфликта във Венецуела.

През януари вълна от протести премина през страната срещу сегашния президент Николас Мадуро, преизбран през март миналата година. На 23 януари председателят на Националното събрание Хуан Гуайдо обяви себе си за държавен глава на временното правителство. Тази стъпка беше подкрепена от САЩ и повече от 20 други страни, а действащият президент Мадуро нарече Гуайдо марионетка на Вашингтон. В защита на Мадуро се обявиха Русия, Мексико, Китай, Турция, Индонезия и редица други държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай