Белият дом пропищя! Русия нахлува в Украйна до дни

САЩ не изпраща войски в Европа, за да започнат война с Русия, а за да защитават територията на НАТО

Белият дом пропищя! Русия нахлува в Украйна до дни | StandartNews.com

Руснаците може да нахлуят в Украйна до дни или седмици, обяви съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан в серия от интервюта за американски телевизии. По думите му САЩ не изпраща войски в Европа, за да започнат война с Русия, а за да защитават територията на НАТО.

Пред Ен Би Си нюз Джейк Съливан обясни кои са опциите за действията на Русия: „Руските действия могат да са под различна форма, в това число и анексиране на територии в Източна Украйна, известни като Донбас, или може да предприемат серия от други действия - кибератаки, политическа дестабилизация, или може да има пълномащабно нахлуване в Украйна“.

Европа все още е далеч от независимостта от руските газови доставки и това може да е пречка за единен отговор на руската агресия, каза Съливан и обясни какво прави Белият дом в тази посока: „Президентът Байдън нареди на екипа си да работи за намиране на количества втечнен природен газ по света, които да бъдат изпратени в Европа. Така че, помощта на Съединените щати за Европа не е просто разполагане на военни сили или икономическа помощ, но можем да координираме и доставки на газ, за да бъдат на топло европейците през останалата част от зимата. По този въпрос вече се работи и президентът Байдън ще го обсъди и утре с германския канцлер Олаф Шолц тук във Вашингтон“.

Газопроводът „Северен поток 2“ със сигурност ще е сред темите на разговор между Джо Байдън и Олаф Шолц. А Джейк Съливан увери, че при какъвто и да е вид руска агресия природен газ по тази тръба няма да потече.

По повод срещата между Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин тази седмица на откриването на Олимпийските игри Джейк Съливан заяви: "Санкциите ще са насочени срещу финансовата система на Русия, която е свързана и с китайската. Така Китай ще има избор - да се съобрази със санкциите или не, ако е второто, разбира се, следват и наказателни мерки. Но основно, от наша гледна точка, сме уверени, че Китай ще плати цена, ако Русия нападне Украйна."

В декларацията от 5000 думи след срещата на Путин и Си Цзинпин нито веднъж не се споменава Украйна, добави съветникът по национална сигурност на американския президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай