Беглецът Миялков мистериозно се появи

Премиерът Зоран Заев си отдъхна, обеща справедливост на македонците

Беглецът Миялков мистериозно се появи | StandartNews.com

 

Обявенията за беглец бивш шеф на разузнаването на Северна Македония Сашо Миялков, се появи толкова неочаквано, колкото и изчезна.

След като два дни цяла Северна Македония бе вдигната на крак, полицията претърсваше всички места, на които братовчедът на бившия премиер Никола Груевски може да бъде открит, спецслужбите пускаха червена бюлетина за издирване, а синовете му бяха привикани на разпити, Миялков изведнъж се появи в прокуратурата днес следобед и даде смущаващи обяснения, докато получаваше заповедта си за домашен арест.

От два дни за света той беше в неизвестност. Но се оказа, че единственото място, на което не е бил търсен, е къщата му. Той си стоял там, защото си наложил изолация поради здравословни причини.

ВИЖ ОЩЕ: Бягството на Миялков разклати властта в Скопие

Според информация на държавната агенция даже се извинил на македонските граждани, премиера и правителството за неприятностите, които им е причинил.

Изчезването на Миялков 6 дни преди да се чете присъдата по делото за мащабно подслушване на македонците по негова вина, предизвика политическа криза и война между институциите в Северна Македония. Оставката на вътрешния министър висеше на косъм, а опозицията обяви, че изчезването му е сделка между Миялков и премиера Зоран Заев.

Предположенията бяха, че Миялков ще се укрие, както направи неговият братовчед и бивш премиер Никола Груевски, който получи убежище в Унгария. Заговори се, че е Гърция.

След появата на Миялков, премиерът си отдъхна. Дори се похвали, че "благодарение на взетите мерки има конкретен резултат и значителен успех".

"Миялков се появи и вече е под домашен арест. Институциите взеха всички редовни и извънредни мерки във връзка с бягството на Сашо Миялков. Координацията между отделните институции през последните 40 часа дадоха резултат. Ще има справедливост и така ще бъде все по-често", написа Зоран Заев в социалните мрежи. 

"Аз си спазвам обещанията, не ги погазвам. Един ден бях в изолация и вижте какво стана”, каза закачливо Миялков пред местната телевизия ТВ 24. Месеци наред той твърдеше, че няма никакво намерение да бяга.

Изказването му дойде точно два часа след като по същата телевизия министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски разтревожено заявяваше, че продължава “интензивното издирването на Сашо Миялков”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай