Бягството на Миялков разклати властта в Скопие

Управляващи, опозиция и прокуратура - различни версии за бягството на един от най-влиятелните хора в Северна Македония

Бягството на Миялков разклати властта в Скопие | StandartNews.com

Бягството на един от най-богатите хора в Северна Македония, дългогодишният шеф на контраразузнаването и братовчед на бившия премиер Никола Гуевски – Сашо Миялков, е да път да създаде колосална междуинституционална и да разклати властта в Скопие.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски да даде веднага оставка заради бягството на Сашо Миялков, поиска в декларация опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, чиито член допреди година бе Миялков, обвинен за подслушването на близо 20 000 македонци в периода от 2008 до 2015 година, когато ръководеше Управлението за сигурност и контраразузнаване (УКБ). Той бе обвиняем по делото, наречено „Таргет-Твърдина“, беше арестуван през ноември 2018 година, но след това освободен. Очакваше се делото да приключи с ефективна присъда от 13 години затвор като финалното заседание на съдиите е насрочено за петък.

Независимо, че братовчедът на бившия премиер Никола Груевски на няколко пъти обяви, че няма никакво намерение да бяга, 6 дни преди делото мистериозно изчезна. В хoтeл Mаrriоt в македонската столица той e бил видян зa пocлeднo oкoлo 14:30 чaca в неделя, където е оставил и телефона си.

Прокуратурата срещу разузнаването

Сега власт, опозиция и прокуратура в Скопие взаимно се обвинявят за това, че са го изпуснали да напусне необезпокоявано страната.

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски позитивен на ковид-19 –  plusinfo.mk

Вчера вътрешното министерство на Оливер Спасовски издаде заповед за международно издирване. Ръководителят на прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и корупцията Вилма Русковска обаче заяви, че в цялата операция тя не е срещнала достатъчна подкрепа от властите.

Пред “А1он“ прокурорът каза, че е получила оперативна информация, че Миялков се готви да избяга през зеления коридор край град Куманово в съседна Сърбия и веднага споделила тази информация с вътрешното министерство и Агенцията за национална сигурност, но получила отговор, че “оттам нямали данни за подобно бягство”. Русковска подробно описа колко разговора е имала със служители на вътрешното министерство в продължение на 10 часа, без да има конкретни мерки от тяхна страна.

Затова и издирването на Миялков започнало чак около 22.00 часа в неделя, но той не бил открит.

“Това е истинска катастрофа. Много е трудно да се работи, когато нямате подкрепа от останалите. Загубихме доста време. Тези неща трябва да се извършват от разузнаването, а не от Прокуратурата. Ние трябва да получаваме информация от тях, а не обратното. Ако разузнаването няма информация, а прокуратурата има, тогава се задава логичният въпрос дали те не са скрили нещо… В тази ситуация ние нямахме основание да искаме арест”, оправда се Русковска.

Доколко Спасовски е знаел къде ще бяга Миялков, защо не е предприел необходимите мерки и е позволил да побегне, скочиха от ВМРО-ДПМНЕ, партията, в която бившият шеф на спецслужбите бе член, докато Груевски бе на власт.

Имало ли е тайна уговорка Заев- Миялков?

Опозиционерите сега изказват съмнение, че има тайна договорка между премиера Заев, МВР министърът Спасовски и беглеца Миаялков. Те твърдят, че властите още от 16.00 часа в събота са знаели за предстоящото бягство, но 24 часа МВР не е предприемало нищо, защото са чакали да избяга.

Миялков вероятно е избягал в Гърция, пише НетПресс, цитирано от Агенция "Фокус". Предполага се, че Миялков е заминал за Гърция в неделя следобед. Все още не е известно дали той е напуснал Северна Македония законно през някой от граничните пунктове с Гърция, което е малко вероятно поради ситуацията с COVID-19, или го е направил незаконно. Друг вариант е, че Миялков е избягал в Гърция през България, с предварително взет тест за COVID-19.

Според източници на медията Миялков е взел решението с оглед на това, че Гърция отказа да екстрадира в Северна Македония Никола Бошковски и Горан Груйовски. Двамата са бивши служители на УБК, също обвиняеми по делото „Таргет-Твърдина“.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски вчера призова всички отговорни институции да предприемат необходимите мерки за ареста на избягалия бивш ръководител на контраразузнаването Сашо Миялков.

„Подобни случаи са неприемливи за държава, която очаква да започне преговори за членство в ЕС и която работи упорито за реформиране на съдебната система и изграждане на доверие в правовата държава“, каза президентът. Според него случаят дискредитира усилията и надеждите за справяне с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Премиерът Зоран Заев също изрази разочарованието си, че бившият контраразузнавач №1 все още не е открит и не е поставен под домашен арест. Той заяви, че очаква институциите да направят всичко необходимо Миялков да бъде открит, както и очаква подробности от тях за този случай.

„Ако бъдат констатирани пропуски, призова да се потърси отговорност от виновните лица“, обеща Заев. Той е категоричен, че няма никакво политическо споразумение с Миялков и доказателство за това е фактът, че предстои произнасянето на присъда по процеса срещу него.

Въпреки уверенията на властите обаче в социалните мрежи хората изказват съмнения, че има договорка на най-високо ниво, като постват най-различни мемета на Заев и Миялков.

Незаконно подслушване, незаконен бизнес

55-годишният Миялков е син на Йордан Миялков, първият вътрешен министър на независима Република Македония, който загина през декември 1991 г. на територията на Сърбия. Той ръководи еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Подаде оставка само три дни след кървавия инцидент край Куманово, когато загинаха десет македонски полицаи, а много други бяха ранени, припомня БГНЕС.

Впоследствие по делото за незаконно подслушвани над 20 хиляди македонски граждани се оказа, че чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера без съдебно решение.

От разпространените подслушвани разговори стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кой да бъде отнет бизнеса.

Според официални данни от неговите имотни декларации става ясно, че докато е директор на контразузнаването е правил и бизнес: бил е собственик на четири фирми, а състоянието му е нараснало от 1,1 до 2,7 милиона евро.

Преди 6 години, когато Заев свали от власт Груевски, изтекоха и прелюбопитни записи между бившия премиер, братовчед му и ексвътрешния министър Гордана Янкулова , които шокираха македонците с претенцииите на Груевски към лимузината, в която иска да се вози. Тя се оказа на стойност 1 милион, с пълни екстри, масаж на задните седалки и на масрафа на МВР. Изтекоха и записи как Сашо Миялков договаря не само коалициите, но и търговете в държавата.

След изтеклите записи Груевски се  принуди да се разграници от Янкуловска и Миялков, поиска оставките им, но в Народното събрание заяви: "Янкуловска и  Миялков ще влязат в учебниците за това как са работили и защитавали Република Македония“.

Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев яхна по онова време започналите протести и на гърба на омразните Греувски Миялков взе властта. Дали сега обаче ще успее да я задържи след бягството и на двамата?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай