Бедствено положение в Сърбия! Какво става

Над 200 души са евакуирани

Бедствено положение в Сърбия! Какво става | StandartNews.com

В 52 общини в Сърбия е обявено бедствено положение, а над 200 души са евакуирани. Поройните дъждове в рамките на два дни причиниха наводнения, свлачища, разрушаване на мостове и пътища и повреждане на друга общинска инфраструктура, предаде БТА.

Ситуацията е най-критична в района на град Кралево в централна Сърбия, където десетки къщи бяха наводнени, а мост на път, водещ към Югоизточна Сърбия, се срути.

В Крагуевац градската болница беше наводнена и се наложи да промени работния си режим, приемайки само спешни случаи.

Вълната от наводнения се насочва към южната част на страната.

Според държавната телевизия РТС пожарникари и спасители се намират на терен в централните и западните общини, където местните реки и потоци са излезли от коритата си в Ягодина, Тръстеник, Брус, Косерич и Сокобаня.

Стотици къщи и стопански постройки, обществени институции, включително болници, и хиляди хектара земя са наводнени. Съществени щети са нанесени на пътната инфраструктура.

Националната хидрометеорологична служба предупреди, че обилни дъждове се очакват днес в източната и югоизточната част на страната, като повишение на нивото на водите се очаква при най-малко три реки в Източна Сърбия, което може да наложи вземането на спешни мерки за защита от наводнения.

Прогнозира се намаляване на валежите в неделя следобед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай