Байдън замина за Лондон, какво ще направи първо

Американският президент ще присъства на погребението на кралицата в понеделник

Байдън замина за Лондон, какво ще направи първо | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън отпътува за Лондон, за да присъства на погребението на кралица Елизабет Втора, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Държавното погребение - първото във Великобритания след смъртта на Уинстън Чърчил през 1965 г. - ще се състои в понеделник от 10:00 ч. по Гринуич (11 ч. местно време) в Уестминстърското абатство. На него са поканени да присъстват 2000 души, сред които няколкостотин лидери от цял свят.

Утре Байдън първо ще отдаде почит пред кралицата в Уестминстър хол, след което ще участва в прием, организиран вечерта от крал Чарлз Трети, съобщи Белият дом.

На церемониите ще присъстват председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, японският император, френският президент Еманюел Макрон и много други видни личности. Ръководителите на Русия, Афганистан, Мианма, Сирия и Северна Корея обаче не са поканени, информира БТА.

Милиони хора ще могат да проследят събитието по телевизията в този ден, обявен в Обединеното кралство за неработен.

В сряда Джо Байдън разговаря по телефона с Чарлз Трети и изрази пред него "желание за запазване на близките отношения" с новия владетел.

Очаква се американския президент да се срещне с британската министър-председателка Лиз Тръс на 21 септември, в Ню Йорк, в кулоарите на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай