Байдън каза какво е показало НАТО

Байдън увери, че САЩ ще останат ангажирани с НАТО въпреки "крайните елементи" в Републиканската партия

Байдън каза какво е показало НАТО | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че той и други лидери на НАТО са показали тази седмица на света, че военният съюз е "по-единен от всякога", предаде Асошиейтед прес.

Съюзниците "разбират, че тази битка не е само битка за бъдещето на Украйна", отбеляза Байдън в края на обиколката си в Европа, целяща да демонстрира силата на международната коалиция срещу руското нашествие в Украйна. Става въпрос и за суверенитета, сигурността и свободата в цяла Източна Европа и по света, подчерта американският президент на пресконференция в Хелзинки с финландския си колега Саули Нинистьо,

Въпреки че искането на Украйна за ясен път към членство в НАТО остана неудовлетворено, Байдън подчерта, че споразуменията с други държави от Алианса ще подкрепят дългосрочната сигурност на Киев дори и без да е член на НАТО. 

Байдън увери, че САЩ ще останат ангажирани с НАТО въпреки "крайните елементи" в Републиканската партия, отбелязва Ройтерс.

"Абсолютно го гарантирам. Няма никакво съмнение", каза Байдън отговаряйки на въпрос дали САЩ ще останат надежден партньор в НАТО. "Има огромна подкрепа от страна на американския народ, има огромна подкрепа от членовете на Конгреса, както на Камарата на представителите, така и на Сената", заяви той, цитиран от Асошиейтед прес.

"Никой не може да гарантира бъдещето. Но това е най-добрият залог, който всеки може да направи", добави той. 

Байдън се срещна с лидерите на други скандинавски страни, включително Швеция, Норвегия, Дания и Исландия. Швеция е на път да бъде приета за 32-ата членка на НАТО, след като обеща повече сътрудничество с Турция в борбата с тероризма и същевременно подкрепи кандидатурата на Анкара за членство в Европейския съюз. Финландия стана член на НАТО по-рано тази година.

Финландия и Швеция изоставиха традицията си за необвързаност с военни съюзи и се опитаха да се присъединят към НАТО след руското нахлуване в Украйна миналата година. 

Краткото посещение на Байдън във финландската столица е кулминацията на обиколката, която беше внимателно начертана, за да подчертае растежа на военния съюз, който според президента е укрепнал след руското нашествие в Украйна. Приемането на Финландия в НАТО на практика удвои границата на Алианса с Русия, отбелязва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай