Байдън: Искам и втори мандат

Какво каза президентът за Путин и Ким

Байдън: Искам и втори мандат | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес на първата си официална пресконференция в Белия дом - повече от два месеца след като встъпи в длъжност - че възнамерява да се бори за преизбиране през 2024 г., предадоха световните агенции.

На 78 години той вече е най-възрастният действащ президент в историята на САЩ и ще е на 82 години в началото на хипотетичния си втори мандат, отбелязва Асошиейтед прес.

"Отговорът е "Да". Възнамерявам да се кандидатирам за преизбиране. Такова е моето очакване", каза Байдън.

Демократът Байдън отклони въпрос дали очаква да се изправи отново срещу републиканеца Доналд Тръмп. 

Байдън омаловажи притока на мигранти на южната граница на САЩ. "Това се случва всяка година" и не е политически въпрос, увери той.

Той отбеляза, че е прекарал много часове с Си Цзинпин, докато е бил вицепрезидент на Барак Обама, и изрази своята убеденост, че според китайския президент демокрацията няма бъдеще, предаде Ройтерс.

Си "е едно от онези момчета, които, подобно на (руския президент Владимир) Путин смятат, чe авторитаризмът е (системата) на бъдещето и че демокрацията не може да функционира в един все по-сложен свят", увери Байдън.

Съединените щати остават отворени за дипломация със Северна Корея, въпреки проведените тази седмица от нея ракетни опити, даде да се разбере Байдън. В същото време той обеща да отговори в случай на ескалация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай