Байдън анализира Путин. Какво готви руският президент?

Американският президент: Путин опитва да намери своето място в света между Китай и Запада

Байдън анализира Путин. Какво готви руският президент? | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на пресконференция в Белия дом, че не вярва руският президент Владимир Путин да иска пълномащабна война в Украйна. Байдън предупреди, че Русия ще плати скъпо, ако предприеме военно нахлуване в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференцията по повод една година от встъпването му в длъжност Байдън каза, че според него Русия се готви да предприеме действия в Украйна, но Путин още не е взел окончателно решение. Според Байдън решението зависи изцяло от Путин, който сега преценява какви последици може да има за Русия в краткосрочна и дългосрочна перспектива. "Не мисля, че е решил", смята американският президент.

Той посочи, че би ограничил достъпа на Русия до международната банкова система, ако нахлуе в Украйна.

Русия ще бъде държана отговорна, ако нахлуе и това зависи от това какво ще направи. Ако те наистина направят това, на което са способни...ще бъде катастрофа за Русия", предупреди Байдън, цитиран от Ройтерс. Той и неговият екип са подготвили широк набор от санкции и други икономически мерки срещу Русия в случай на инвазия.

Американският президент каза, че Путин "опитва да намери своето място в света между Китай и Запада".

***

Близо два часа продължи пресконференцията на Байдън в Белия дом. Иначо Байдън често е критикуван, че дава по-малко пресконференции от всеки от петимата си предшественици, както и че участва в по-малко интервюта. Този път в продължение на час и 50 минути той отговаря на въпроси за справянето с пандемията от КОВИД-19, отношенията с Русия и бъдещето на американската демокрация.

Байдън призна, че пандемията е изтощила и обезверила американците, но настоя, че "САЩ са в по-добро положение в сравнение с досега, очевидно по-добро, отколкото преди година". Той увери, че няма да има връщане към практиката на локдауни и затваряне на училища заради варианта Омикрон, но призна, че е трябвало по-рано да се засили кампанията по тестване.

Президентът отговаря на въпроси за напрежението около Украйна и Русия, ядрените преговори с Иран, инфлацията в САЩ, политическото разделение, мястото на вицепрезидента Камала Харис на изборите през 2024 г., търговските отношения с Китай и компетентността на правителството.

Той обеща действия по отношение на инфлацията и пандемията и обвини републиканците, че вместо да представят свои собствени идеи, са се съсредоточили върху съпротивата срещу неговите законодателни предложения.

Подкрепата за Байдън в социологическите проучвания намалява, а негови законодателни инициативи са блокирани в Конгреса. Инфлацията в САЩ се покачи до 7 процента от 1,7 на сто, колкото беше при встъпването му в длъжност. Подобно равнище на инфлация не е виждано в САЩ от поколение. Демократите се готвят за погром на междинните избори, ако той не успее да преобърне нещата, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът заяви, че няма да се откаже от вътрешнополитическите си приоритети, въпреки неуспехите при прокарването им в Конгреса до момента.

Пресконференцията бе възможност за очертаване на стратегията му през втората година от мандата. По-обширно послание той ще отправи в речта си за състоянието на съюза на 1 март, посочва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай