Банката на Англия предупреди за настъпваща рецесия

Очаква се икономиката да се свие през последните три месеца на тази година

Банката на Англия предупреди за настъпваща рецесия | StandartNews.com

След като повиши лихвените проценти от 1.25% до 1.75% в опит да ограничи растящите цени, Банката на Англия (BoE) предупреди, че Обединеното кралство ще изпадне в рецесия тази година. Очаква се икономиката да се свие през последните три месеца на тази година, тъй като цените на газа продължават да растат след нахлуването на Русия в Украйна.

Банката казва, че средната сметка за енергия ще се повиши до 3500 паунда през октомври, което е три пъти повече от прогнозата преди година. Това от своя страна ще доведе до 13-процентна инфлация. Очакванията са рецесията да продължи до края на 2023 г., което би било най-дългият спад след финансовата криза. Все пак забавянето едва ли ще е толкова дълбоко, колкото предишното.

BoE предупреди, че икономическият растеж на Обединеното кралство вече се забавя, като добави:

Последното покачване на цените на газа доведе до друго значително влошаване на перспективите за Обединеното кралство и останалата част от Европа“.

Повишаването на лихвените проценти е шестото поред увеличение на фона на борбата на централната банка на Англия с овладяването на инфлацията. Един от начините да се овладее повишаването на цените е именно вдигането на лихвените проценти – ход, който притъпява търсенето на заеми и харченето като цяло. Теоретично това трябва да насърчи хората да спестяват повече.

Много домакинства обаче ще бъдат допълнително притиснати след повишаването на лихвените проценти, включително някои ипотечни кредитори.

Собствениците на жилища със среден стандартен ипотечен кредит с променлива лихва ще усетят увеличение на месечните си вноски с 59.17 паунда, според Moneyfacts.co.uk. Хората с типична ипотека с проследяващ лихвен процент ще трябва да плащат допълнително 51.98 паунда на месец.

Комитетът по паричната политика на банката гласува 8 към 1 в полза на увеличението с 0.5 пункта. В момента инфлацията е 9.4% – много над целта на банката от 2%. Увеличение ѝ до 13% би поставило инфлацията на 42-годишен връх.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай