България осма по усвояване на евросредства

България осма по усвояване на евросредства | StandartNews.com

България е между водещите страни в усвояването на европейски средства, съобщи в Перник заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Държавата ни е на осмо място сред 28-те страни, каза тя и обясни, че от одиторите се получават много позитивни отзиви за това как работи България. Гордея се с това, че моята страна сега е между водещите в усвояването на европейски средства, заяви тя и подчерта, че заслугата за това е изцяло на сегашното правителство.

„За България европроектите са много важни. Ние все още разчитаме най-много на европейското финансиране, тъй като икономиката на Европа все още не е в такова състояние, че частното финансиране да върви напред. Затова е изключително важно местните ръководства да продължават да предлагат добри проекти. Предлагайте ги, ние ще ги финансираме", каза Георгиева. Еврокомисарят подчерта, че България е най- големият нетен бенефициент.

„През новия програмен период ние има да усвояваме 32 млрд. лева. България получава най- много спрямо това което дава в ЕС, но допреди една година това нищо не значеше. Защото ние не усвоявахме парите си", каза още Георгиева. Тя добави, че усвояването на еврофондовете значи не само да ги има тези проекти реализирани, но означава и нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай