България иска от Брюксел да свали мониторинга

България иска от Брюксел да свали мониторинга | StandartNews.com

"Не е от полза разговор дали Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) е бил компромис за приемането ни в ЕС, но е факт че МСП вече 9 години продължава. Моето усещане е, че МСП действа като проверка, а не като сътрудничество. Действието на Механизма се изчерпва с публикуването на мониторинговите доклади. Бих казал, че в писмо до генералния секретар на ЕК предложих в писмо още през 2014 г. да имаме експертна помощ, но 2 г. по-късно това стана възможно, след като българския премиер проведе разговор тук, в Брюксел на 17 декември миналата година". Това каза Главният прокурор Сотир Цацаров по време на конференция в Брюксел посветена на мониторинга на България и Румъния. Докладите на ЕК водят до вътрешно-политическо противопоставяне, отбеляза Цацаров. И посочи, че понякога материалите по него се готвят от съмнителни източници. Главният прокурор припомни, че във вътрешно-политически план, всеки МСП води до политически скандали между основните партии у нас. "Дори тази конференция бе определена като опит за пиар и като опит за оказване на натиск към ЕК", отбеляза Цацаров. "От такава пропаганда не печели никой. В крайна сметка не печелят и тези, които експлоатират тезите й", каза още той. Нереалистично е да очакваме, че Механизма ще отпадне веднага, заяви още Цацаров. Но бе категоричен, че мониторингът може да отпадне спокойно до края на мандата на тази ЕК през 2019 г.

"За мен е удоволствие да видя съвместната работа на представителите на три политически семейства да работят заедно", подчерта и шефът на ВАС Георги Колев. както е известно, конференцията в Брюксел се проведе по идея на ГЕРБ, БСП и ДПС. Колев съобщи, че българския административен съд е на трета позиция в ЕС по успеваемост.Както е известно, товае първата по рода си среща на високо равнище с цел отпадане на мониторинга на ЕК спрямо България по правосъдие и вътрешен ред. 

"Получи се една доста откровена дискусия. За мен е важно да кажа това, което мисля и тук - в Брюксел. В този му вид Механизма е една формална процедура. Тя вместо да носи ефектът, който трябва да носи, за съжаление все повече и повече се превръща в средство за политическо противопоставяне", каза пред журналисти след края на конференцията главният прокурор.

По думите му от години МСП се използва от едни политически сили да бъдат критикувани други или да бъдат критикувани фигури от съдебната система и се използва всеки пореден доклад, така щото да се изсипе поредната доза унищожителна критика, която няма нищо общо с действителността. Проблемът с отпадането на Механизма и въобще с изпълнението на неговите критерии е обща, национална задача. Това не е задача на управляващата партия, не е задача само на главния прокурор", категоричен бе Цацаров.

"Това ни е проблемът на нас, че всеки гледа от тесните си интереси. Погледнете румънските власти - там няма никакъв дисбаланс в националната отговорност и в националната отговорност на Румъния, каза още той. И заключи: "У нас има само замеряния и нападки". 

По повод на противопоставянето по отношение на правосъдната реформа у нас, Цацаров специално отбеляза:"До нищо няма да доведе. Единственото, до което няма да доведе е до противопоставяне между главния прокурор и министър на правосъдието. това няма дасе случи". На въпрос дали допуска противопоставяне между главен прокурор и министър - председател, Цацаров запита: "А защо трябва да се случи?". И допълни:"Ако министър-председателят наруши законите - ще се случи". Ние имаме възможността да сезираме съда с всичко - от минитър надолу и от министър нагоре. Но ние трябва даимаме качествени разработки. Не хвърлям камъни в ничия градина. Задайте въпроса на вътрешния министър, задайте въпроса на шефа на ДАНС - колко разработки има слещу министри? Колко разработки, касаещи зам.-министри? И ако те ви кажат колко са и ако тази цифра ви впечатли, елате при мен и ми кажете "Господин Главен прокурор, къде са тези разработки?".

По време на дебатите в зала Сесилия Малстрьом, бивш еврокомисар и координатор на ALDE в комисията LIBE подкрепи усилията на страната ни за отпадане на мониторинга.

България и Румъния вече е крайно време да са в Шенген, а Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) само пречи. Надявам се това да се промени. Това каза германският евродепутат Биргит Зипел (S&D), по време на конференция в ЕП, посветена на Механизма за сътрудничество и проверка по докладите на ЕК за България и Румъния. 

Комисията би искала да се запази този МСП, но Механизма не е толкова ефикасен, каза евродепутатът от Холандия Софи Ин Велт (ALDE). Но тя специално подчерта, че вече се работи върху нов Механизъм, който да обхване всички страни-членки, тъй като няма държава без корупция. По думите й новият мониторинг ще обхване и самите европейски институции. Корупцията е истинската заплаха към вътрешния пазар на ЕС, заяви Софи Ин Велт.

МСП не следва да се използва за други цели и да се обвързва с приемането на България в Шенгенското пространство, каза Красимира Филипова, зам.-министър на правосъдието. Подобна теза застъпи и зам.-министърът на външните работи Румен Александров. И даде пример с проблем по отношение на визите за Канада и преговорите на ЕС в тази посока.

Ние публикувахме тазгодишния доклад на ЕК, проведохме и дискусия в Съвета по общи въпроси, каза по време на форума Параскева Мишу, зам.- генерален секретар на ЕК. Бих искала да ми повярвате, искаме този доклад по МСП да е последен и сме готови да изпратим екип от експерти за техническа помощ. Очаквах стабилност и устойчивост по тези показатели, не твърдя, че няма положително развитие, но това, което не забелязваме е устойчивост, заяви Мишу. Няма да се съглася, че Механизма не е ефективен, подчерта още тя. Ще разчитам на вас да работите в същата посока, за да не се налагат повече доклади, каза още зам.-генералният секретар на ЕК.

Оценките за резултатите от приложението на този механизъм са полярни. Това се дължи на факта че самото въздействие на Механизма са противоречиви. Стигаме и до препоръките - всички тези, които имат опита - да споделят пред нас не само този опит, но и да разработим детайлизирани общосъюзни практики. Тук в ЕП - принципа на обективността, недискриминацията и равнопоставеността на страните-членки, бе категорична Мария Габриел (ГЕРБ/EPP).

Общото ни желание е да се справим с организираната престъпност, корупцията - един въпрос е от първостепенна важност - достатъчно ли е ефективен този механизъм, подчерта от своя страна Илияна Йотова (БСП/S&D). По-рано през деня, точно по време на заседание на комисията по правосъдие и вътрешни работи (Комисията LIBE) в ЕП, на която Йотова е зам.-председател, в дебатите бе специално отбелязано, че МСП работи бюрократично, неефективно и е своеобразна дискриминационна мярка спрямо България и Румъния. Предлагаме конкретизиране на препоръките и времеви хоризонт, периодично оценяване от страна на Комисията, без изчакване на годишните доклади, каза Йотова.

Целта е да подчертаем отчетливо пред ЕК факторите, които съпътстват МСП, каза пред препълнената зала зам.-председателят на групата на ALDE Филиз Хюсменова (ДПС/ALDE). Не е измервано въздействието на Механизма, припомни Хюсменова. Колегата й от ГЕРБ/EPP Емил Радев заяви отново, че МСП е дискриминационнен по своя характер - България и Румъния са единствените, сочени с пръст, които използват формално докладите, за да заплашват със спиране на еврофондовете. Проблеми с корупцията и върховенството на закона съществуват в целия ЕС, каза отново Радев. И припомни, че ЕП вече работи за създаването на общ Механизъм за върховенството на закова за всички страни-членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай