Българи в Англия изоставиха дискотеките, откриха друго занимание

Докато много хора бързат към нощните клубове, българи се събират да танцуват хора и ръченици

Българи в Англия изоставиха дискотеките, откриха друго занимание | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Живеещи във Великобритания българи напоследък са изоставили ходенето на дискотеки, което е много популярно сред младежите, а вместо това се отправят редовно към хоротеки, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Почти всеки уикенд има някъде забавление с български народни танци. Хората се организират през социалните мрежи. Събират се да танцуват  в заведения или обществени зали, които наемат сами. Понякога им се налага да пътуват над 200 километра, за да участват в хоротека, но не жалят средства и лично време, за да го направят.

Събота вечер в Лондон. Докато много хора бързат към нощните клубове, българи се събират да танцуват хора и ръченици в една от големите зали на „Оксфорд стрийт“.

"Хоротеките за мен са много по-весели, забавни и хората там са много по-различни. Мястото е зареждащо. Зарежда ме за целия месец напред и нямам търпение за всяка една хоротека", казва Никол.

Тя учи бизнес мениджмънт в Кингстън юнивърсити в Лондон и я намираме да танцува заедно с майка си Венера, която е учителка.

"Ами аз много обичам мама и обичам народните танци, и съм много щастлива, че и двете имаме еднакъв интерес и можем да го осъществяваме тук в тази държава", заяви Никол.

"Аз пък съм много щастлива, че дъщеря ми след години живот в чужбина продължава да обича българските танци, защото тя още в България, когато живеехме, танцуваше и до ден днешен се е запазило това в сърцето ѝ", споделя Венера. "Тук чувството стана по-силно – обичта към танците", допълни Никол.

Обичта към танците ги отвежда и в лондонския ансамбъл „България“. "Да, лесно е да ходиш на дискотека. Като цяло аз ходя един път в годината, но предпочитам да ходя всяка седмица на хоротека, защото чувството е невероятно. Просто като чуя българска музика - настръхвам, и винаги това ме влече", казва Румен.

Той също е танцьор в ансамбъла и често влиза в ролята на диджей на българските събирания. "Запознавал съм се с много хора, дори и мома си намерих на една от хоротеките, която е в Гилфорд. Просто намерих си там момата и още по-хубаво е, че и тя обича българския фолклор, което много ме радва", коментира Румен.

Понякога хоротеките продължават и по седем часа, но умора сред почитателите им не се забелязва. "Ние сме планували хоротеки до края на годината. Нямаме свободна събота", споделиха Никол и Венера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай