Азербайджан отбелязва 29 г. от Черния януари

Страната в траур за паметната дата

Азербайджан отбелязва 29 г. от Черния януари | StandartNews.com

Историческата борба на азербайджанския народ за свобода и независимост е изпълнена с големи трагедии, човешки драми и тежки загуби. Сред тях са и ужасните кървави събития в Баку през януари 1990 г.  През нощта на 19 срещу 20 януари  отряди на министерството на отбраната на СССР, включващи и военни от арменски произход, подлагат на огън цивилното население в азербайджанската столица. Завземането на Баку се извършва с особена жестокост, като в резултат на военното нападение са убити 147 азербайджански граждани, 744 – са ранени, 841 – са незаконно арестувани.

Отбелязвана като всенароден ден на траур, тази дата е известна като „Черния януари“.Същевременно тя става и първа крачка по пътя към независимостта на азербайджанския народ.По време на акцията съветските военни разстрелват не само цивилни лица, но рушат жилищни сгради, магазини, медицински и други институции, унищожават и коли на спешната медицинска помощ и не им дават възможност да окажат помощ на ранени.

Много цивилни лица са разстреляни пред апартаментите и входове на сградите, както и на обществени места.Тази агресивна акция грубо наруши всички международни норми, както и бившата конституцияна СССР и конституция на Азербайджанската ССР. Оттогава до сега изминаха 29 години, но това злостно престъпление срещу човечеството не е възможно да се забрави.То винаги се споменава с болка в сърцето, се казва в изявление на омбудсмана на Азербайджан Елмира Сулейманова. Кървавата дата, съхранена в паметта на нашия народ ката „Нощта на черния януари“, е както ден за почитане на нашите шехиди, така и като ден на единството на народа ни в борбата за териториалнатацялост на Азербайджан, ден на тъга и слава, отбелязва омбудсманът.

Омбудсман Сулейманова изразява съжаление, че събитиятана 20 януари 1990 г., които са по съдържание и мащаб едни от най-ужасните престъпления на 20 век, и досега не са получили международно-правна оценка, а поръчителите и изпълнителите на кървавата акция не са понесли наказание. През този драматичен период ръководството на бившия СССР, грубо нарушавайки международните правни норми, оказа чрез това престъпление подкрепа на Армения, в резултат на което против Азербайджан започна продължителна арменска агресия, етническа чистка, геноцид и бе окупирана 20 процента от територията на нашата страна, напомня омбудсманът.

От територията на Армения с явяващата се неотменна част от нашата страна Нагорни Карабах и седем прилежащи района бе насилствено изгонено азербайджанското население.В резултат на тези събития бяха  масово нарушени фундаментални права на мирни жители, като и досега над милион наши съотечественици са бежанци и принудителни преселници, посочва омбудсман Сулейманова.

Азербайджан и неговият президент Илхам Алиев полагат постоянни усилия за мирно решаване на този конфликт, предлагайки поредица инициативи. Изявлениятана президента Алиев в ООН и други международни форуми намериха отражение в решения на редица авторитетни международни организации, включително и в приетия от Европейския парламент на 12 декември 2018 г. документ, с който още веднъж бе потвърдена териториалната цялост на Азербайджан.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай