Азаров: Спасихме Украйна от фалит

Опозицията обвинява Янукович в предателство, Кличко го призова на ринга

Азаров: Спасихме Украйна от фалит | StandartNews.com

Киев. Споразуменията за газа и кредита от 15 милиарда долара с Русия спасиха украинската икономика от фалит. Това заяви вчера премиерът на страната Микола Азаров пред министрите си в Киев. Опозицията обаче оспори постигнатите в Москва договорки между президента Виктор Янукович и руския му колега Владимир Путин и обвини Янукович, че е предал независимостта на страната.

"Какво очакваше Украйна? Отговорът е ясен - банкрут и социален колапс", заяви Азаров. "Споразуменията между украинския и руския президенти ни позволяват да планираме идните години като години на развитие и увереност у хората, че ще живеят стабилно", заяви още Азаров.
Украинската опозиция обаче прие със скептицизъм постигнатите договорки и поиска подробности какво Украйна е обещала на Русия в замяна на щедрата отстъпка за газа и изкупуването на ценни книжа. Опозиционният лидер Виталий Кличко заяви пред протестиращите в Киев, че Янукович предава независимостта на Украйна. "Той предаде националните интереси, предаде независимостта", заяви Кличко и добави, че иска да се срещне с Янукович "на ринга". Арсений Яценюк от партия "Баткившчина" заяви, че депутатите от опозицията ще блокират заседанията на парламента, за да предотвратят евентуално одобряване на сделката с Русия. По думите на руския президент Владимир Путин обаче сделката с Украйна не е обвързана с никакви условия.
Обещаната помощ от Русия вчера вдигна печалбите на украинските пазари. Държавните облигации на страната с падеж 2014 г. поскъпнаха с 3,6%, националната валута гривна също увеличи стойността си. Облигациите на украинската държавна компания Нафтогаз поскъпнаха до най-високото си равнище от август.
Междувременно бе съобщено, че цената на транзита на руски газ през Украйна няма да се променя. Този въпрос не е бил обсъждан на срещите в Москва, посочи украинският министър на енергетиката Едуард Ставицки.
Украйна продължава работата по разширяването на сътрудничеството с ЕС, с който планира да подпише пет споразумения, пък каза още премиерът Азаров. "Това са практични стъпки за сътрудничество с ЕС", каза Азаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай