Аятолах Хаменей контролира бизнес империя за $95 млрд.

Организацията расте чрез системното изземване на собствеността на десетки хиляди иранци

Аятолах Хаменей контролира бизнес империя за $95 млрд. | StandartNews.com

Техеран. Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей контролира бизнес империя на стойност около 95 милиарда долара, което надвишава като стойност петролния износ в страната, разкрива разследване на Ройтерс.

Малко известната извън Иран организация Сетад се явява един от основните инструменти за влияние и мощ на аятолаха. Тази групировка притежава сериозно дялово участие в почти всеки сектор на иранската икономика, вкл. финанси, петрол, телекомуникации, фармация и, дори, ферма за щрауси. Според Ройтерс Сетад e натрупала несметните си богатства чрез системното изземване на собствеността на десетки хиляди иранци – от членове на религиозни малцинства до персийци, живеещи в чужбина.

Разследването на Ройтерс показва, как бизнес-великанът се е сдобил с безброй недвижими имоти чрез съдебни дела, които понякога са придобити благодарение на фалшиви твърдения, че имотите са изоставени. В момента организацията вече има гарантиран по съдебен път монопол да иззема собственост от името на аятолах Хаменей или да изисква плащания от действителните собственици на имотите. При нужда от "пари в брой" Сетад продава част от придобивките си – според Ройтерс само през май са били продадени близо 300 имота.

Цялото име на организацията е Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam (Главна дирекция за изпълняване заповедта на имама). Това име е свързано с указа, подписан от първият водач на ислямската република аятолах Рухола Хомейни, малко преди смъртта му през 1989 г. Документът регламентира статута на недвижими имоти, останали безстопанствени във вихъра на ислямската революция от 1979 г.

Указът му създава огранизация, чиято цел е да управлява и продава имотите, изоставени след революцията. Според един от съоснователите на Сетад институцията е имала за цел да помага на бедните и на военните ветерани и е трябвало да съществува едва година или две.

Почти четвърт век по-късно Сетад се е превърнал в неумолим бизнес с недвижими имоти, акции и други активи. И макар и да има благотворителна фондация, не е ясно какви средства Сетад отделя за благотворителност.

Под ръководството на Хаменей организацията разширява бизнеса си, купува акции в десетки ирански компании, публични и частни, като обявената цел е създаването на ирански конгломерат, който да стимулира икономическия растеж.

Аятолах Хаменей, редица съдии и парламентът издаваха серия укази, интерпретации на конституцията и решения в полза на Сетад. "Нито една регулаторна организация не може да оспори собствеността на Сетад", казва Наги Махмуди, ирански адвокат, напуснал страната през 2010 г., който сега живее в Германия.

В течение на годините върховният духовен водач и парламентът издадоха многобройни нареждания, които гарантираха неприкосновеността на Сетад. На практика организацията не подлежи на контрол. Парламентът също така гласува закон, който му забранява да упражнава контрол върху всякакви организации, свързани с аятолаха, без изричното съгласие на духовния водач.

През юни американското министерство на финансите наложи санкции срещу организацията, която била, според Вашингтон, "широко разклонена мрежа от компании, прикриващи голям финансов ресурс на подчинение на иранското ръководство".

Ройтерс съобщава, че от кабинета на иранския президент и от външното министерство в Техеран не са отговорили на исканията за коментар на разследването. Иранското посолство в ОАЕ излезе с коментар, според който изнесеното от агенцията е напълно необосновано. Директорът за връзки с обществеността на Сетад Хамид Ваези в лаконичен мейл до Ройтерс казал, че изнесената информация "е далече от истината и е невярна".

Макар да е трудно да се прецени колко "струва" Сетад , според Ройтерс става дума за около 95 млрд. долара. На 52 млрд. долара са оценени недвижимите имоти на групировката, останалите около 43 млрд. се формират от съвкупното дялово участие в различни корпоративни предприятия. Това число е с около 40% повече от стойността на иранския износ на петрол през 2012 г., който според МВФ, възлиза на 67 млрд. долара.

Няма нито едно доказателство, че Хаменей използва Сетад за лично облагодетелствана, но групировката му дава невероятна финансова мощ вече 24 г. Чрез нея той има на разположение финансови ресурси, чиято стойност конкурира тези на шаха, подкрепяния от Запада монарх, който беше свален от власт през 1979 г. Като върховен духовен водач аятолах Хаменей има последната дума по правителствените въпроси, в това число и спорната ядрена програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай