Австрия е в опасност, готвят нападения над болници и парламента

Пунктовете за ваксиниране се охраняват допълнително от служители на реда

Австрия е в опасност, готвят нападения над болници и парламента | StandartNews.com

От 22 ноември в Австрия влиза в сила тотален локдаун, а днес във Виена демонстрират противниците на правителствените мерки срещу пандемията от ковид. Полицията очаква около 15 000 демонстранти и още преди обяд на входните магистрали бяха извършвани проверки на пристигащи в столицата автобуси.

На историческия Хелденплатц в центъра на австрийската столица, пред президентския дворец Хофбург, се събраха хиляди протестиращи, съобщава полицията.

Според въведените строги мерки при демонстрации с повече от 50 участници е задължително носенето на маска FFP2 или притежанието на зелен паспорт, удостоверяващ, че лицето е ваксинирано или е прекарало ковид. Но почти никой от демонстрантите не спазва тези изисквания и се очакват полицията масово да налага глоби.

Австрийски медии съобщават, че в навечерието на днешната акция са се появили слухове, че е възможно да бъдат извършени нападения срещу болници, издателства, министерства и парламента. Полицията увери, че няма да допусне ескалиране на протестните действия. Подсилена е охраната на обществените сгради, заяви говорител на силите на реда, за опазване на обществения ред са мобилизирани 1300 полицаи, част от които са пристигнали от другите австрийски провинции.

Пунктовете за ваксиниране, пред които през последните дни се извиват дълги опашки, се охраняват допълнително от служители на реда.

Вътрешният министър Карл Нехамер очаква в протеста да се включат и десни екстремисти, както стана на демонстрациите през януари и март тази година. Полицията призовава гражданите да не участват в днешната акция поради усложнената епидемиологична обстановка.

Националистическата Австрийска партия на свободата е обявила митинги на три места в града без участието на ръководителя й Херберт Кикъл, който е под карантина след положителен тест за ковид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай