Атина поиска от ЕС план Б за бежанците

Атина поиска от ЕС план Б за бежанците | StandartNews.com

Гръцкият министър на имиграцията призова ЕС да изготви извънреден план, ако Турция спре изпълнението на споразумението за спиране на мигрантите към Европа, съобщи Франс прес. "Много сме обезпокоени. Нуждаем се от план Б за всеки случай", каза Янис Музалас пред германския таблоид "Билд".

В понеделник турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, че Анкара може да спре изпълнението на сделката, ако Европа не даде безвизов режим на турците до октомври. На следващия ден Ердоган повтори думите му. Всъщност, турците плашат Брюксел с това вече от няколко месеца, коментират световните медии.
Вчера германски политически лидери изключиха възможността ЕС да позволи на турците да пътуват без визи, ако Анкара не изпълни необходимите условия, съобщи ДПА. "Има условия за безвизово пътуване и всички страни са наясно с тях", каза външният министър Франк-Валтер Щайнмайер и добави, че Турция има "да свърши още работа".

Визовата либерализация бе част от споразумението между Турция и ЕС за спиране на мигрантския поток. Анкара обаче все още трябва да изпълни някои правни критерии, сред които и промяна на дефиницията за тероризъм. Европейските лидери се боят, че сегашните закони се използват, за да се оказва натиск върху опозицията. От месеци те предупреждават турските власти, че при неизпълнение на условията визите няма да паднат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай