Атина даде на заден: Продължава приватизацията

Атина даде на заден: Продължава приватизацията | StandartNews.com

Атина няма нужда от трети спасителен пакет, обяви Варуфакис

Гърция продължи до юни процедурите за приватизация на пристанищата в Пирея и Солун, както и на железопътния оператор TrainOSE, предаде агенция АНА-МПА. Това бе поискано от заместник-министъра на финансите Надя Валавани, която отговаря за Гръцката агенция за приватизация. Финансовият министър Янис Варуфакис пък заяви, че "стартиралите законови тръжни процедури ще продължат".

Наблюдатели посочват, че това е отстъпление от предизборната платформа на победилата на предсрочните парламентарни избори през януари гръцка радикална левица СИРИЗА. Тогава партията обяви, че ще спре всички приватизационни сделки и ще премахне Фонда за управление на държавното имущество. Към покупката на контролния пакет акции на Солунското пристанище проявяват интерес осем компании. Сред тях са "Руските държавни железници", както и компании от Европа, Япония, Филипините и Турция.

В същото време Варуфакис заяви, че Гърция не е застрашена от скорошен фалит и поради това не се нуждае от трети спасителен пакет. Целта на новото правителство е да стабилизира икономиката и Гърция да върне страната на пътя на развитието, подчерта Варуфакис. Той заяви също, че Атина се стреми да прекрати зависимостта си от кредитирането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай