Атентаторката в Истанбул била бременна

Атентаторката в Истанбул била бременна | StandartNews.com

Член е на крайнолевия "Революционен фронт за народно освобождение"

Истанбул. Бременна жена от крайнолявата организация "Революционен фронт за народно освобождение" е извършила самоубийствения атентат в Истанбул, твърдят турски медии. При нападението загина полицай, а друг беше ранен.

Самоубийствен атентат в полицейски участък край оживения площад Султанахмед в Истанбул. Такъв бил коварният план на 26-годишната Елиф Султан Калсен. Жената се опитала да влезе в участъка, представяйки се за туристка, като обяснила на английски език на охраната, че си е забравила портмонето вътре. Полицаите обаче се усъмнили и отказали да я допуснат в сградата. Тогава тя се самовзривила и умряла на място, а двамата полицаи били ранени. 33-годишният полицай Кенан Кумаш, баща на двумесечно бебе, починал по-късно в болницата. Освен взривното устройство, което задействала, атентаторката носела още 2 бомби в чантата си. Те били унищожени от полицаите чрез контролиран взрив.

Калсен е добре позната на полицията. Тя е член на крайнолевия "Революционен фронт за народно освобождение" и била издирвана още от 2012 г. заради опит за самоубийствен атентат срещу полицейски участък. Групировката пое отговорност и за опита за нападение на 1 януари срещу двореца на турския премиер. Тогава въоръжен мъж хвърлил по полицаите от почетната стража пред двореца ръчна граната. Тя обаче не експлодира. У мъжа били открити автомат и самоделна бомба. Крайнолявата организация стои зад редица нападения срещу правителствени обекти през последните години. През февруари 2013 г. тя пое отговорност за самоубийствен атентат срещу американското посолство в Анкара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай