Атентат в Крим? Арестуван е българин

Откъде дойде изненадващото съобщение

Атентат в Крим? Арестуван е българин | StandartNews.com

Изненадваща новина от Крим.

Федералната служба за сигурност /ФСС/ обяви, че е задържала агенти на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим.

Целта на атентатите са губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова.

Сред задържаните има и българин, който е представен само с фамилията си Петранов. ФСС твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия, предаде Сега.

Арестувани са и шестима души с двойно гражданство - украинско и руско, за които се твърди, че са агенти на украинското разузнаване.

Това са Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин и Сергей Войнаровски. В задържаните са намерени пет готови бомби, електродетонатори, радиоуправляеми механизми, тракери за следене.

"Установено е, че непосредствен организатор и координатор на подготовката на атентатите е офицерът от резерва на военното разузнаване Роман Машовец, който е в близки отношения с началника на украинското разузнаване Кирил Буданов и който от 2020 г. е зам. ръководител на офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски", заявяват от ФСС. ФСС твърди, че е разбила и организиран от украинските спецслужби канал за контрабанда на взрив от България през Турция и Грузия за Русия. Бомбите са били маскирани като електрически котлони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай