Армия до Айфеловата кула (ОБЗОР)

Армия до Айфеловата кула (ОБЗОР) | StandartNews.com

Полицаи и войници пазят медийните офиси във всички столици на Стария континент

Армия до Айфеловата кула пуснаха властите в Париж след кървавия атентат в офиса на сатиричното списание "Шарли Ебдо".
Властите във Франция са реагирали моментално с крути предпазни мерки на терористично нападение, като са пуснали в ход армията по улиците на Париж, около и на Айфеловата кула, до всички медийни офиси, храмове и обществени транспортни връзки. Засилени мерки за сигурност има и при Елисейския дворец, като напълно е забранен достъпът до квартала, в който е разположен, предаде РИА Новости. Мобилизирани са над 3000 полицаи.

Италия също повиши бдителността. Правителството е подготвило пакет от мерки в сферата на националната сигурност заради терористичния акт в Париж. Според телевизия "Скай-ти-джи-24" мерките включват засилване на охраната на обществените обекти, на контрола по летищата, гарите и пристанищата, както и проверки на всички пребиваващи имигранти, включително и нелегалните. След кървавото нападение шведските власти засилиха охраната на художника Ларс Вилкс, който предизвика полемика през 2007 г. с рисунките си на пророка Мохамед, изобразен като куче, съобщи Ройтерс. Шведският художник, който се намира под постоянна полицейска защита от 2010 г., е получавал многобройни смъртни заплахи. Засилени са мерките за сигурност в редакцията на датския вестник "Юландс Постен", който в миналото също публикува карикатури на пророка Мохамед, предаде AФП. Вестникът е уведомил служителите си, че засилва мерките за защитата им.

Лондон също повиши мерките за сигурност преди церемония за 100-годишнината от Първата световна война, която трябва да бъде оглавявана от кралица Елизабет II на фона на съобщенията за подготвяно срещу нея покушение. "Уайтхол" ще бъде ограден от метална ограда. Освен това Великобритания въведе и засилени мерки за сигурност по границите си, предаде Ройтерс. Прессекретарят на Дейвид Камерън съобщи, че това не означава, че властите ще повишат нивото на терористична заплаха, като в момента то е на втора степен от възможни четири. В пограничните пунктове ще бъде провеждан стриктен оглед на всички камиони и автомобили, които влизат и излизат от страната.

Моливи и молитви за "Шарли Ебдо"

Хиляди българи оставиха пред френското посолство у нас цветя и рисунки

Хиляди български граждани също изразиха съпричастността си и своите съболезнования след атентата в Париж. В в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите. Журналисти от регионални и национални медии в морската столица присъстваха на богослужението заедно със Стефани Дюмортие - аташе по сътрудничеството за френския език, и Милена Ангелова - директор на "Алианс Франсез", предаде БНР. "Не мога да го проумея това, което се случи. Мисля, че никой нормален човешки разсъдък не може да го проумее. Нещо нечувано, нещо нечовешко, нещо толкова жестоко. Аз не мога да си представя как тези хора са стояли на оперативка сутринта. Също като нас. Всяка сутрин, както се събираме и си разпределяме задачите за деня и изведнъж влизат някакви хора, които започват да стрелят наред", каза журналистът Мария Кордон. Дюмортие отказа коментар, като промълви единствено: "Je suis Charlie".

От сряда жители и гости на София оставят цветя и палят свещи пред посолството на Франция в столицата. Гражданите оставят и послания на хартия. Едно от тях гласи: "Моето семейство и внуците ни скърбим за вас и вашите семейства. Да живее свободата на словото". В снега са забити моливи в знак на съпричастност за загиналите журналисти и карикатуристи при атаката днес в сградата на френския вестник "Шарли ебдо".

Представители на български държавни институции и на дипломатически мисии у нас оставят своите послания в книгата за съболезнования.

Днес бе отправен и призив към всеки, който желае да изрази подкрепа и солидарност с френския народ и свободната журналистика, да се присъедини към събирането пред Френския културен институт на пл. "Славейков".
От днес посолството на Франция вече е оградено с метални заграждения, засилена е и охраната тук на улица "Оборище". На голямо пано са окачени снимките на четиримата карикатуристи от "Шарли Ебдо", които намериха смъртта си днес заедно с още осем други.

Обама: Париж има цялата сила на САЩ

Американският президент Барак Обама осъди "подлата, злодейска атака" срещу сатиричен вестник в Париж и предложи помощ на френското правителство. "Ще бъдем редом с народа на Франция през цялото това много, много трудно време", каза Обама в Овалния кабинет в Белия дом, където бе заедно с вицепрезидента Джо Байдън и държавния секретар Джон Кери. "Фактът, че това бе атака срещу журналисти, атака срещу нашата свободна преса, подчертава до каква степен тези терористи се страхуват от свободата на словото и свободата на пресата", добави американският президент. Контратерористичното сътрудничество с Франция е отлично. Ние ще им предоставим всяка помощ, която можем да предложим", добави Обама. Президентът заяви, че подобни атаки може да се случат, където и да било по света, и че той ще наблегне пред държавния секретар Кери на необходимостта американците в чужбина да остават бдителни.

Главсекът: И у нас има риск от терор

Данни за конкретна заплаха нямаме, проверяваме всички на границата с Турция

Службите за сигурност на България не разполагат с конкретни данни за терористична заплаха срещу страната ни, съобщи днес  главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Като мярка за сигурност от няколко месеца се извършва пълен контрол на движението на хора през българо-турската граница, като в масивите на ведомството се въвеждат данни за всички лица, включително и за граждани на Европейския съюз, посочи още той. Това прави възможно събирането на информация за конкретни лица, които интересуват МВР. Но не се събират данни за изповядваната религия на пътуващите.

Въпреки липсата на конкретни заплахи съществува риск за сигурността на всяка една от страните членки на ЕС, коментира Лазаров. "От гледна точка на рисковете за тероризъм България е държава, в която наистина има риск от тероризъм. Това не е нещо ново. Ние реално сме потърпевши от терористичен акт и няма как да няма риск при положение, че има извършено такова деяние в страна, която е членка на ЕС, страна, която е член на НАТО", каза той.

"Ако трябва да правим разлика между риск и заплаха, когато говоря за риск, той се основава на анализ на няколко фактора - това, което се случва с нашите коалиционни партньори в НАТО и в ЕС, това, което се е случило на територията на нашата държава, така че това са факторите, които оказват влияние за взимането на съответните мерки", коментира главният секретар.

Русия и НАТО заедно срещу терора

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия е съюзник в борбата с тероризма, независимо от напрежението между нея и западния свят във връзка със ситуацията в Украйна. Изявлението си Столтенберг направи в деня след терористичния акт срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо" в Париж, пише Блумбърг. "Ние считаме за по-важно това, че Русия, която се явява нашият най-близък и голям съсед в Европа, и НАТО трябва да си сътрудничат по такива важни въпроси като борбата с тероризма", казва шефът на НАТО. От друга страна, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е провел телефонен разговор с френския си колега Лоран Фабиюс, по време на който е изразил своите съболезнования за жертвите при атентата в Париж, предаде Газета.ру. Двамата министри са изразили мнението, че трагедията потвърждава необходимостта от съвместни усилия в борбата с терористичната заплаха.

Цачева поднесе цветя за жертвите

С букет цветя председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази съболезнованията си към жертвите от кървавата атака във френската столица. Тя бе придружена от посланика на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Цачева му предаде и писма до председателите на Националното събрание и на Сената на Френската република. "Журналистите от "Шарли ебдо", които платиха с живота си, дадоха пример за това, че в днешния свят Разумът води постоянна борба за човешкото достойнство, воюва срещу тиранията и фанатизма, за да отстоява свободата, демокрацията и просвещението", отбелязва в съболезнованията си тя до своите френски колеги. "След болката и страданието идва размишлението. И вярата, че световната демократична общност трябва да бъде още по-силна, решителна и единна в борбата срещу тероризма", пише председателят на парламента. Цецка Цачева се разписа в съболезнователната книга и изрази пред посланика на Франция у нас солидарността на България с приятелския френски народ.

Няма кауза по-скъпа от живота

Илияна Йотова, евродепутат (S&D/БСП)

Нито една кауза не е по-скъпа от човешкия живот. Моите съболезнования към семействата на жертвите. Колеги журналисти, подобна трагедия може само да ни сплоти и направи по-силни в лицето на агресията и екстремизма.

Посегателството над живот е недопустимо

Илхан Кючюк, евродепутат от (ДПС/АЛДЕ)

Поднасям искрени съболезнования на роднините и близките на жертвите в този ужасен атентат. Думите са излишни. Посегателството над човешкия живот - недопустимо.

И първолаци вдигнаха надписа

Листа с надписи "Je Suis Charlie" ("Аз съм Шарли") вдигнаха и учениците от училището в северозападния български град Брегово. Снимката бе разпространена от министъра на околната среда и водите в служебния кабинет "Райков" Юлиан Попов в социалните мрежи.

БНТ1 пуска филм

Документален филм, посветен на "Шарли Ебдо", ще излъчи днес вечерта БНТ1. Веднага след "Панорама", точно в 22 ч, БНТ1 ексклузивно ще излъчи филм, озаглавен "Тежко е да си любимец на глупаци". Лентата разказва за процеса срещу френското списание, което през 2006-та година публикува 12 карикатури, осмиващи Мохамед. Във филма са показани реакциите на французите, на журналистите и политиците, както и на мюсюлманите и техните институции във Франция. 100-минутната документална лента е създаден през 2008 година от режисьора Даниел Льоконт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай