Арестуваха зелени активисти, нахлули в АЕЦ

Арестуваха зелени активисти, нахлули в АЕЦ | StandartNews.com

Париж. 30 активисти на „Грийнпийс" са арестувани, по данни на френското министерство на вътрешните работи. Природозащитниците нахлуха във френската държавна АЕЦ Трикастен рано сутринта в понеделник и прожектираха послания срещу ядрената енергия и президента Франсоа Оланд.

Надписите гласяха "Трикастен, ядрен инцидент, готови ли сте да платите цената?" и "Франсоа Оланд - президент на катастрофа?

Представители на вътрешното министерство заявиха, че нарушителите не са успели да проникнат до контролните зали и други чувствителни точки в централата и акцията им е била единствено с цел медийна популярност, а не да навреди на съоръжението. 

Правителството на Франция вече обмисля въвеждането на по-тежки наказания срещу нарушители, които влязат нелегално в ядрен обект. По действащите закони нарушението на природозащитниците, които нахлуха във френската АЕЦ Трикастен, може да се окачестви единствено като „нарушение на частна собственост" – обвинение, което според министрите на вътрешните работи и на екологията не съответства на размера на провинението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай