Арести при антитерористични операции в Канада, Австралия и Турция

Арести при антитерористични операции в Канада, Австралия и Турция | StandartNews.com

При антитерористични операции и по подозрения в извършването на престъпления, свързани с терористична дейност, бяха арестувани по двама души в Канада, Австралия и Турция, предадоха световните агенции. По информация от полицията арестите са в резултат на продължително разследване.

Единият арестуван в Австралия е 33-годишен мъж, обвинен в незаконно притежание и съхранение на боеприпаси. По същото обвинение е задържано и второто лице. Операцията е целяла установяването на хора, поддържащи и финансиращи екстремисти в конфликтите в Ирак и Сирия.

Канадската полиция пък съобщава, че братята Аштън Карлтън Ламонд и Карлос Ламонд планирали да напуснат Канада с цел участие в терористична дейност в чужбина. Аштън Ламонд е бил задържан от полицията в Отава, а брат му е хванат на международното летище в Монреал. Двамата са обвинени в оказване на съдействие на терористични групировки.

При спецакция на турската полиция и разузнавателната агенция МИТ в Истанбул беше предотвратен опит за терористично нападение срещу голям търговски център.

Полицията задържа двама души в момент, когато са се опитвали да извършат нападението. Местните медии съобщават, че двамата терористи били "следени предварително". При ареста им е задържано голямо количество експлозиви. При спецакцията са задържани членове на забранена лява групировка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай