Арести и в Англия заради брюкселските атаки

Арести и в Англия заради брюкселските атаки | StandartNews.com

Петима души са задържани вчера и днес по подозрения за терористична дейност. Един от тях е арестуван на лондонското летище Гетуик. Разследването, довело до арестите, е съвместно дело на МИ5, белгийските и френските служби. 

Според полицията трима мъже и 29-годишна жена са арестувани в Бирмингам вчера вечерта, а 26-годишен мъж е задържан днес на лондонското летище в ранните сутрешни часове. В хода на действащо разследване са били претърсени десетки адреси, уточнява Independent. Арестуваните са подозирани в подготовка или подбуждане към подготвяне на терористични актове. 

Ръководителят на английския екип контратерористи е обяснил, че операцията с белгийските и френски служби е задействана след  кървавите нападения от 22 март в Брюксел, а целта й е да се пресекат всякакви терористични заплахи в Европа, свързани с брюкселските атаки и хората, които стоят зад тях.  

"Арестите бяха планирани, имахме предварителна информация. Нямаше никакъв риск за гражданите, няма и информация, която да ни кара да смятаме, че във Великобритания са планирани терористични нападения", обясниха от английския спецотряд. 

Мерките за сигурност в повечето европейски страни са повишени след взривовете в Брюксел, отнели живота на 32 души и ранили десетки. В Белгия и Франция - основни жертви на терористите от "Ислямска държава" в последните месеци, бяха проведени редица спецоперации, завършили с множество арести по подозрение в терористична дейност. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай