Арест и обиски на министри в Хърватия. Прокуратурата мълчи

Премиерът призова прокуратурата да обясни причините за бързия арест на действащ министър

Арест и обиски на министри в Хърватия. Прокуратурата мълчи | StandartNews.com

Министърът на строителството на Хърватия Дарко Хорват е откаран за разпит с полицейска кола в централата на службата за борба с корупцията и организираната престъпност в Загреб днес следобед, след като полицията претърси къщата му в Доня Дубрава в северната хърватска Меджимурска област, предаде БТА.

Адвокатът му Владимир Терешак каза пред телевизия ХТВ, че е извършен обиск и че министърът е задържан и ще бъде разпитан от службата. Терешак каза още, че Хорват е арестуван по подозрения за злоупотреба със служебното положение и не знае повече по случая.

Хърватският премиер Андрей Пленкович свика днес пресконференция по случая, на която призова прокуратурата да обясни причините за бързия арест на действащ министър.

Говорителят на службата за борба с корупцията и организираната престъпност Сергей Абрамов съобщи, че се води разследване, за да се съберат доказателства и да се арестуват заподозрените. Разследването е свързано с няколко души, но Абрамов посочи, че не може да даде повече информация и да разкрие кои са заподозрените.

Източник, близък до разследването за злоупотреба с властта, посочи пред Хина, че полицията разследва Хорват и вицепремиера Борис Милошевич. Източникът допълни, че има още двама заподозрени - държавният секретар в министерството за регионално развитие Велимир Жунац и Катица Мишкович, която ръководи службата за икономически подпомаганите региони.

По-рано днес хърватските медии съобщиха, че полицията претърсва апартамента на Дарко Хoрват във връзка с някогашната му сътрудничка Ана Мандац, която е заподозряна в злоупотреба за неправомерно отпускане на държавна помощ на компании.

По неофициална информация разследваното, което се води, е за отпускане на средства на малки и средни предприятия в райони с етнически малцинства. Има подозрения, че сумите не са били отпускани по определените критерии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай