Антонио Гутериш за промените в климата: Идва глобалното кипене

Учени са потвърдили, че последните три седмици са най-горещите

Антонио Гутериш за промените в климата: Идва глобалното кипене | StandartNews.com

"Ерата на глобалното затопляне приключи и настъпи ерата на глобалното кипене“. Това е заявил генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, след като учени са потвърдили, че юли е на път да стане най-горещият месец регистриран в световен мащаб, пише The Guardian, пише "Фокус".

"Промените в климата са налице. Това е ужасяващо. И това е само началото“, е подчертал Гутериш. "Все още е възможно да се ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий[над прединдустриалните нива] и да се избегне най-лошото изменение на климата. Но това може да се постигне само с драматични, незабавни действия за климата. “Коментарите на Гутериш идват, след като учени са потвърдили, че последните три седмици са най-горещите от началото на записване на температурите, а юли е на път да се превърне в най-горещия месец, регистриран някога.

Според Световната метеорологична организация (WMO/СМО) и програмата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник" глобалните температури през този месец са поставили нови рекорди, които са предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива и са довели до бурни метеорологични явления. Постоянното повишаване на средните температури в световен мащаб, предизвикано от замърсяването, което задържа слънчевата светлина и действа като парник около Земята, влошава екстремните метеорологични условия."Човечеството е на горещия стол", е заявил Гутериш на пресконференция на 27 юли.

"За огромни части от Северна Америка, Азия, Африка и Европа това е жестоко лято. За цялата планета това е бедствие. А за учените това е недвусмислено - вината е на хората"."Всичко това е в пълно съответствие с прогнозите и многократните предупреждения. Единствената изненада е скоростта на промяната. Изменението на климата е тук, то е ужасяващо и е само началото. Ерата на глобалното затопляне приключи, настъпи ерата на глобалното кипене."Гутериш е призовал политиците да предприемат бързи действия. "Въздухът не може да се диша, горещината е непоносима, а нивото на печалбите от изкопаеми горива и бездействието в областта на климата е неприемливо. Лидерите трябва да водят. Край на колебанията, край на извиненията, край на чакането другите да направят първи крачка. Просто няма повече време за това.

Все още е възможно да ограничим повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий и да избегнем най-лошите последици от изменението на климата, но само с драматични и незабавни действия в областта на климата. Наблюдаваме известен напредък - стабилно внедряване на възобновяеми енергийни източници и някои положителни стъпки в сектори като корабоплаването, но нищо от това не е достатъчно далеч или достатъчно бързо. Ускоряването на температурите изисква ускорени действия."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай