Анкара иска помощ от Берлин за Гюлен

Анкара иска помощ от Берлин за Гюлен | StandartNews.com

Националната разузнавателна организация на Турция (МИТ) е отправила молба към Федералната разузнавателна служба на Германия за помощ в борбата срещу имама Фетуллах Гюлен. Това показват секретни документи, до които се добрали в сп. "Шпигел". По данни на МИТ някои привърженици на Гюлен избягали зад граница и турското разузнаване е поискало от германските си колеги да предадат тези, които се намират на територията им. С

лед неуспешния опит за преврат Анкара отправила към Берлин искания за екстрадицията на трима души и 40 молби за издирване на заподозрени за участие в пуча.

Министерството на правосъдието на САЩ пък ще изпрати тези дни в Турция екип, който да проучи твърденията на властите в Анкара за престъпна дейност на Гюлен, съобщава Ройтерс. Според Блумбърг турските власти още не са предоставили никакви доказателства за съпричастността на 75-годишния ислямски проповедник към пуча.

Арестуваха писателка за връзки с ПКК

Прочутата турска писателка Аслъ Ердоган е арестувана по обвинения за предполагаеми връзки с кюрдските войски. Заповедта за ареста на носителката на множество литературни награди е издадена от съда три дни след задържането на 20-ина служители на прокюрдския в. "Йозгюр Гюндем", съобщи Ройтерс, като се позовава на в. "Хабертюрк". Срещу Аслъ Ердоган, която е член на консултативния съвет на вестника, има предварителни обвинения в "членство в терористична организация" и "подкопаване на националната сигурност". "Йозгюр Гюндем" беше закрит във вторник със съдебно решение заради разпространяване на пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай