Американците съгласни с мъчения за терористи

Американците съгласни с мъчения за терористи | StandartNews.com

2/3 от американците подкрепят мъченията като метод за извличане на информация от заподозрени за тероризъм. Това показва последното проучване на Ройтерс. Нагласите на американците са сходни с нивата на страни като Нигерия, където военни нападения над населението са почти ежедневие.

Проучването отразява настроенията по темата след терористично нападение в градчето Сан Бернардино от края на миналата година, когато 14 души се разделиха с живота си, както и след кървавите атентати в Брюксел от миналата седмица. 

Запитването е проведено между 22 и 28 март в онлайн формат, като основният въпрос е бил дали изтезанията могат да бъдат оправдани, ако се използват за добиване на информация, свързана с терористични заплахи. 

Около 25% са определили жестокия метод като "често допустим" , 38% го намират за "понякога допустим", като единствено 15% са на мнение, че подобно варварство не трябва да бъде прилагано никога. 

Привържениците на републиканската партия са били по-склонни да оправдаят жестоките изтезания като информативен метод. 82% от тях са подкрепили мъченията в по-голяма или малка степен на фона на 53% от поддръжниците на демократите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай